Suriye'deki tek Türk toprağı Caber Kalesi... Buranın güvenliği bizim elimizde. Suriye ile yaşanan gerilim sonrası ordaki askerlerimizin hayatı tehlikeye mi girdi?
Abone olSuriye’nin Halep şehrine 120 kilometre mesafedeki Türk toprağı Caber Kalesi, 20. Zırhlı Tugayı 3.Hudut Alay Komutanlığı 2. Hudut Taburuna bağlı bir manga asker tarafından korunuyor.
İki ülke arasında yaşanan gerginliğin ardından kalenin bundan sonraki akıbeti ve görev yapan Türk askerinin durumunun ne olacağı ise merak konusu.
Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, Caber Kalesi’nde 1 manga Türk askerinin sembolik olarak görev yaptığını söyledi:
- SEMBOLİK GÖREV: “1 Manga asker 10-11 kişiden oluşur. Bir çatışma veya savaş durumu olacağını sanmıyorum. Varsayalım ki böyle bir durum oldu, kaledeki personele zarar verileceğini düşünmüyorum. Oradaki askerlerimiz sembolik olarak görev yapıyorlar.
- CESARET EDEMEZLER: Caber Kalesi’ndeki askerlerimize şu aşamada yapılacak fiili bir taaruz veya saldırı, iki ülkeyi genel savaşa sürekler. Suriye buna cesaret edemez. Suriyeliler, düşürülen uçağımızla ilgili olarak, ‘hava sahamızı ihlal etti, alçak uçuş sırasında makineli tüfekle düşürdük’ açıklamasında bulundu.
Özür veya geri adım gibi bir şey söz konusu değil. Caber Kalesi’yle ilgili statü ikili antlaşmayla belirlenmiş durumda. Suriye makamları, askerlerimizi geri çekmemiz isteyebilirler. Ancak buna gerek duyacaklarını sanmıyorum. Türk Askeri Caber’de sembolik olarak bulunmaktadır.”
- SÜLEYMAN ŞAH’IN MEZARI: Caber Kalesi Yavuz Sultan Selim devrinde Osmanlı topraklarına katıldı. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in dedesi Süleyman Şah’ın mezarı bulunan kaledeki türbe 2.Abdülhamit devrinde yeniden yaptırıldı. Caber Kalesi’nin de içinde bulunduğu bölge 1.Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru İngilizler tarafından işgal edildi. Daha sonra ise bölge, Suriye’ye bağlanarak Fransız mandasına bırakıldı.
- 1921’DE DEVREDİLDİ: Türkler için büyük manevi değer taşıyan Caber Kalesi, Fransa ile TBMM Hükümeti arasında 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması’nın 9. maddesi gereğince, Türk Mezarı adı altında Türkiye’ye bırakılarak, Türkiye’ye muhafız bulundurma ve Türk bayrağını çekme hakkı tanındı.
Türbenin muhafazasını sağlamakla görevli olan Jandarma İhtiram kıtasının ikameti için 30 Mayıs 1938 tarihinde modern bir karakol yaptırıldı. 1939 yılında ise eski türbe tamiri imkânsız hâle geldiği için tarihi özelliğine uygun olarak, karakolun yanında yeni bir türbe inşa edilerek, mezar buraya nakledildi.