BIST 9.682
DOLAR 35,22
EURO 36,74
ALTIN 2.962,25
HABER /  GÜNCEL

Suriye'deki saldırı videosu BM diplomatlarını ağlattı

Ülkede geçen ay gerçekleştiği öne sürülen bir klor gazı saldırısının video görüntüleri, Güvenlik Konseyi diplomatlarını ağlattı. 16 Mart'ta İdlib eyaletinde çekildiği söylenen videoda müdahalelere rağmen kurtarılamayan çocuklar da var.

Abone ol

Suriye'nin kuzey batısında geçen ay gerçekleştiği öne sürülen bir klor gazı saldırısının video görüntülerini izleyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri göz yaşlarını tutamadılar.

16 Mart tarihinde çekildiği söylenen görüntülerde, bir, iki ve üç yaşlarında üç çocuğun tüm çabalara rağmen hayatlarını kaybettikleri görülüyor.

Çocukların anne-babaları ile babaanneleri de hayatını kaybediyor.

ABD'nin BM Büyükelçisi Samantha Power toplantının" çok duygusal" bir havada geçtiğini söyledi ve "Ağlamayan olduysa da ben görmedim" dedi.

Toplantıyı izleyen Suriye-Amerikan Tabib Odası Başkanı Zaher Sahloul, BBC'ye BM diplomatlarının videodan çok etkilendiklerini anlattı.

Sahloul "Bazıları ağlıyordu. Videolarda gördükleri ve duyduklarından etkilendikleri açıktı, bir çoğu diplomasi dilini bir kenara bırakarak konuştu ve sorumluların adalet önüne çıkarılması gerektiğini söylediler" dedi.

Videoyu çeken kişi, İdlib eyaletinin Sarmin kasabasındaki bir hastanede görevli Suriyeli doktor Muhammed Tennari.

ABD'nin yardımıyla Suriye'den ayrıldığı bildirilen Tennari, konseyin kapalı oturumunda konuştu.

Tennari, Sarmin'de geçen ay klor gazlı benzer başka saldırılar da düzenlendiğini söyledi.

Suriyeli doktorlar 16 Mart saldırısından sonra muhaliflerin olayla ilgili olarak verdiği ayrıntıları doğrulayarak, Sarmin kasabası üzerinde helikopterlerin uçtuğunu, sonra bir gümbürtü duyduklarını ve ortalığı çamaşır suyu gibi bir kokunun sardığını anlattılar.

Daha sonra solunum güçlüğü çeken onlarca kişinin hastaneye getirildiğini kaydettiler.

Hükümet: 'Yapmadık'

ABD'nin BM Büyükelçisi Samantha Power, Suriye'de sadece Beşar Esad yönetiminin zehirli kimyasal madde içeren varil bombalarını helikopterlerden atarak saldırılar düzenlediğini kaydetti.

Suriye hükümeti ise İdlib'e böyle bir saldırı yapmadığını, bunların propaganda çalışması olduğunu söyleyerek suçlamaları reddediyor.

Daha önce İngiltere ve Fransa'dan da benzer suçlamalar gelmiş, Rusya bu yönde yeterli kanıt olmadığını bildirmişti.

BM Güvenlik Konseyi geçen ay Suriye'de kimyasal gaz kullanımını kınayan ve bu silahları kullananlara karşı harekete geçme tehdidi içeren bir karar tasarısını kabul etmişti.

Kimyasal Silahları Önleme Örgütü de bu yıl Suriye'deki saldırılarda klor gazı kullanımını kınamış ve bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulamıştı.

Suriye yaklaşık 1,5 yıl önce kimyasal silahlarını imha etmeyi kabul etti. Ancak klor gazı o dönem kimyasal silah kapsamına alınmadı.