BIST 9.032
DOLAR 34,47
EURO 36,35
ALTIN 2.934,43
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de yeni anayasa referandumu

Suriye'de çok partili seçimlerin önünü açacak ve yönetime karşı yasal muhalefetin sınırlarını genişletecek anayasa bugün referanduma sunuluyor.

Abone ol

Suriye'de üç ay içinde çok partili seçimlerin önünü açacak olan yeni anayasa bugün referanduma sunuluyor.

Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı yasal muhalefetin alanını genişletecek yeni anayasa silahlı mücadeleyi savunan muhalif gruplar tarafından boykot ediliyor.

Cumhurbaşkanının görevi bırakmasını isteyen muhalif grupların gösterilerinde sık sık Esad'ın idam edilmesini talep eden sloganlar atılıyor.

Referandum, ülkede özellikle Humus kentinin bazı mahallelerinde çatışmaların ve operasyonların devam ettiği bir sırada yapılıyor.

Suriyeli muhaliflere göre dün yaşanan çatışma ve operasyonlarda 89 kişi hayatını kaybetti. Ancak muhaliflerin verdiği bilgilere dayanan bu rakamları teyit etmek mümkün değil.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bugün yaşanan çatışmalarda ise iki kişinin öldürüldüğünü iddia etti.

14,6 milyon kişinin oy kullanabileceği referandum için ülke çapında 13 bin oy kullanma merkezi açıldı.

Başkentte durum sakin

Yerel saatle yedide başlayan oy kullanma işlemi 12 saat boyunca sürecek.

Suriye devlet televizyonunda, referandumun içeriğiyle ilgili tartışmalar yapılıyor ve insanlara nasıl oy kullanabilecekleri anlatılıyor.

Referandumu izlemek üzere Suriye'de bulunan CNN Türk muhabirleri, kentte durumun "Krizin ortasındaki bir ülkenin başkenti değilmişçesine hayli sakin" olduğunu söylüyor.

Referandumu boykot eden bazı muhalif gruplar, rejimin, eski anayasaya uymadığını, yenisine de uymayacağını savunuyor.

Yeni anayasa referandumu dış güçlerin de tepkisini çekiyor. Amerika Birleşik Devletleri, referandumu gülünç olarak nitelerken, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise hükümetin bir yandan referanduma giderken, diğer yandan ise sivillerin olduğu bölgelere tanklarla saldırdığını ifade etti.

Suriye'deki referandumu Beyrut'tan izleyen BBC muhabiri Jim Muir, oylamanın güvenli bir şekilde yapılıp yapılamayacağının günün sonunda belli olacağını söylüyor.