BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de ulaşım ve iletişim felç oldu

Suriye'nin başkenti Şam'da isyancılarla hükümet güçleri arasındaki çatışmalar nedeniyle havalimanı işlemez hale geldi. Ülke genelinde internet ve telefon iletişimi kesildi. Şam'da eşi görülmedik çapta askeri operasyon yürütüldüğü söyleniyor.

Abone ol

Suriye'nin başkenti Şam'da isyancılarla hükümet güçleri arasındaki çatışmalar nedeniyle havalimanının uçuşları kabul etmediği belirtilirken, ülke genelinde internet ve telefon iletişimi hâlâ kesik.

Bölgedeki BBC muhabirleri, hükümet güçlerinin Şam'ın doğusunda muhaliflerin hakim olduğu bölgelere eşi görülmedik çapta bir harekâta giriştiğini bildiriyor.

Suriye hükümeti daha önce de operasyonlar öncesinde internet erişimini kısıtlamıştı ancak ülke genelinde bir kesintiye ilk defa rastlanıyor.

Suriye Enformasyon Bakanlığı ise internet erişimini "teröristlerin" kestiğini belirterek, tamirat çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Havalimanı yolunda çatışmalar sürüyor

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdülrahman, çatışmalar nedeniyle kapanan havalimanı yolunun tekrar açıldığını duyurdu. Ancak çatışmaların sürdüğünü ve otobandaki trafiğin çok az olduğunu sözlerine ekledi.

Reuters, Dubai'deki havayolu yetkililerine dayandırdığı haberinde, Şam'daki havalimanının uçak kabul etmediğini belirtti.

Suriye Enformasyon Bakanlığı ise bölgenin "teröristlerden temizlendiğini" ifade ederek, havalimanının normal işleyişine döndüğünü iddia etti.

Beyrut'taki BBC muhabiri Paul Wood, isyancıların uçak pistine havan topu atışı yapması üzerine Suriye güvenlik güçlerinin bölgeye yığınak yaptığını aktarıyor.

Londra'da Arapça yayınlanan gazeteler, Şam'daki hava trafiğinin Tartus Havalimanı'na kaydırılması için hazırlık yapıldığını yazıyor.

İsyancıların kurduğu Özgür Suriye Ordusu, havalimanını ele geçirmeyi hedefleyen saldırının uzun süredir planlandığını dile getirdi.

Görgü tanıkları, terminallerde ve otellerde mahsur kalan yolcular olduğunu fakat havalimanı içinde isyancıların bulunmadığını bildiriyor.

Eşi görülmemiş çapta operasyon

Rami Abdülrahman ayrıca, Şam'ın güneyinden de topçu bombardımanı haberleri geldiğini fakat internet ve telefon iletişimi kısıtlı olduğu için ülke içinden sağlıklı bilgi alınamadığını söyledi.

AFP muhabirleri, başkentte internet, cep telefonu ve sabit telefon hattı şebekelerinin Perşembe günü öğle saatlerinden beri çalışmadığını bildirdi.

BBC'nin ulaştığı Şamlılar, kent merkezinin 27 kilometre güneydoğusunda bulunan havalimanı çevresinde 20 aydır devam eden çatışmalar boyunca görülmedik çapta bir askeri operasyon yürütüldüğünü aktardı.

Devlet televizyonu, Duma ve Deraya banliyölerinde "El Kaide unsurları" ile çatışmalar olduğunu haber olarak sundu.

Çatışmalar sırasında, Suriye ile İsrail arasında anlaşmazlık konusu olan Golen Tepeleri'nde barış gücü görevi yapan 2 Avusturya askeri yaralandı.

Avusturya hükümeti, olayla ilgili olarak Suriye hükümetinden açıklama istedi.

İran televizyon kanalı Press TV, Şam'daki bürolarının önüde duran araçlarının havaya uçurulduğunu kaydetti.

İran, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın en yakın müttefiği durumunda.

Bu arada, BM ve Arap Birliği'nin Suriye elçisi Lakhdar Brahimi, "bir barış planının unsurlarının olduğunu" fakat BM Güvenlik Konseyi'nin desteğinin gerektiğini söyledi.

Brahimi, "Şüphe yok ki, çok çok acilen gerekli olan sürebilecek bir ateşkestir" diye konuştu.