BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de tarih de ölüyor

Suriye'de yaşayan olaylarda çok sayıda insan hayatını kaybederken çok fazla sayıda da tarihi eser ve mekan zarar görüyor.

Abone ol

Suriye'de yaşanan olaylarda çok sayıda insan hayatını kaybederken, büyük bir kısmı Osmanlı döneminde yaptırılan ve onarılan tarihi mekanlar da yerle bir ediliyor.

BİRÇOĞU OSMANLI ESERİ

Özgür Suriye Ordusu ile Beşşar Esed'e bağlı birliklerin yoğun olarak çatıştığı Halep'te, tarihi milattan önce 3 binli yıllara kadar uzanan, birçok medeniyet ve kültüre ev sahipliği yapan kentteki tarihi eserler de bombaların hedefi haline geliyor. Çatışmalarda çok sayıda insan hayatını kaybederken, Osmanlı dönemine ait eserler de tahrip oluyor.

Halep'teki Osmanlı eserlerini, 2 yıl önce kayıt altına alan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Yakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep'in, İslam Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (İEBKÖ) tarafından, Arap bölgesinin 2006 yılı ''İslami Kültür Başkenti'' seçildiğini anımsattı.

Bu unvanı bünyesinde barındırdığı tarihi eserlerle elde eden Halep'e Osmanlı Devleti'nin 1516'da girdiğini ve 1918'de çıktığını ifade eden Yakar, şöyle konuştu:

''Osmanlı Devleti, Halep'ten hiç çıkmayacakmış gibi düşündüğü için neredeyse Anadolu'da yapmadığı yatırımı Halep'e yaptı. Maalesef savaş dolayısıyla bu eserlerin büyük bir kısmı tahrip oldu. Ülkedeki akademisyen arkadaşlarımızdan aldığımız son bilgilere göre, Selçuklu zamanından kalan Emeviye Camisi'nin büyük bir bölümü tahrip olmuş. Bu camide Selçukluların yaptığı bir minare vardı. Orijinal halini koruyordu. O da yerle bir olmuş'' dedi.