BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,68
ALTIN 2.957,75
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de Şii hacılar kaçırıldı

Şam ve Halep'te yoğun çatışmalar yaşanırken Seyyide Zeynep türbesi yakınlarında yaklaşık 50 İranlı Şii hacının kaçırıldığı bildiriliyor.

Abone ol

Suriye'nin başkenti Şam yakınlarındaki bir Şi türbesini ziyaret eden 48 İranlının hacının kaçırıldığı haberleri geliyor.

İranlı diplomatlar, Seyyide Zeynep türbesi yakınlarında yaşanan olayın ardından "silahlı grupların" olduğunu savundu.

Suriye devlet televizyonu daha sonra olaya ilişkin haberinde aynı ifadelere yer verdi.

Şam'daki İran konsolosu, kaçırılan hacıların yerlerini bildiklerini belirtti.

Suriye devlet basın yayın organı Sana'da İranlı grubun "silahlı terör örgütlerince" kaçırıldığını belirtip Suriyeli yetkililerin durumu çözmeye çalıştıklarını ifade etti.

Her yıl binlerce İranlı Seyyide Zeynep türbesini ziyaret etmek üzere Suriye'ye akın ediyor.

Şam ve Halep'te çatışmalar

Suriye'nin başkenti Şam ile isyancıların hükümet güçlerine karşı mevkilerini korumaya çalıştığı Halep'te yeni çatışmalar çıktı.

Halep'in isyancıların kontrolündeki bir çok bölgesinin hükümet güçlerince bombardımana tutulduğu belirtiliyor.

Bir çok semtte de çatışma çıktığı haberleri geliyor.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü Suriye'de tüm tarafların sivil can kayıplarını önlemek için uluslararası hukuka saygılı olmaları gerektiği uyarısında bulundu.

İnsan hakları eylemcileri Suriye hükümetine bağlı güçlerin Halep'teki radyo ve televizyon binasını bombalaması nedeniyle isyancıların buradan çekilmek durumunda kaldıklarını söylemişti.

Son şiddet olayları, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun dün Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de harekete geçmekte başarısız olmasını kınayan bir kararı onaylamasını takip ediyor.

Karar tasarısının, hukuki bağlayıcılığı olmamakla birlikte, Güvenlik Konseyi'ni harekete geçirme konusundaki baskıyı artırması amaçlanıyor.

Daha önce Güvenlik Konseyi'nin Şam yönetimine karşı yaptırım uygulama girişimleri Rusya ve Çin tarafından engellenmişti.

193 ülkeden 133'ünün kabul ettiği tasarıya 12 ülke ''Hayır'' oyu verdi. 31 ülke ise çekimser kaldı.

Genel Kurul'daki oylama, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın görevinden ayrılacağını açıklamasının ardından geldi.

Annan, Suriye'deki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan altı maddelik bir barış planı hazırlamıştı. Hem Esad'ın hem de isyancıların kabul ettiği plan sonuç vermedi.

Suriye'deki tarafların giderek daha yoğun şekilde askeri nitelik kazanması ve ülkedeki çatışmaların tırmanması nedeniyle görevini yürütemez hale geldiğini kaydeden Annan, BM Güvenlik Konseyi'nde de karşılıklı suçlamalar yüzünden hiçbir şekilde birlik sağlanamadığını belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Annan'ın istifasını üzüntüyle kabul ettiğini söyledi. Annan'ın görev süresi 31 Ağustos'ta sona erecek.

BM Genel Sekreteri, Kofi Annan'ın yerine kimin atanacağı konusunda Arap Birliği'yle görüşmeler yapıldığını belirtti.

Muhabirler Annan'ın görevini bırakma kararını, siyasi sürecin çökmesi olarak yorumluyor.

Esad yönetimine muhalif güçler, 17 aydır süre gelen çatışmalarda 20 binden fazla insanın öldüğünü belirtiyor.