BIST 9.949
DOLAR 35,24
EURO 36,71
ALTIN 2.981,60
HABER /  DÜNYA

Suriye'de kimyasaldan daha büyük tehlike

Esed yönetimine ait savaş uçakları Fırat Nehri üzerindeki ve ülkenin en büyük barajını bombaladı.

Abone ol

Suriye'de kimyasal silah dahil her türlü silahı kullanmaktan çekinmeyen Esed yönetiminin ülkenin en büyük barajı olan Fırat Barajı'nı patlatarak milyonlarca insanı sular altında bırakabileceği iddia ediliyor.

Savaş uçaklarının bombaladığı barajda büyük oranda hasar oluştuğu haberleri geliyor.

BOMBALAR KAPAKLARIN 15 METRE YAKININA İSABET ETTİ

Muhalifler, barajın savaş uçakları ile bombalanması görüntülerini yayınladı. Görüntülerde savaş uçakları tarafından barajın çevresine isabet eden bombardımanı görülüyor. Ayrıca barajın kapak kısmına yakın isabet eden varillerin kalıntıları dikkat çekiyor. Kapak kısmına yaklaşık 15 metre uzaklıkta isabet ettiği belirtilen varillerin barajda oluşturduğu hasar görüntülere yansıyor.

BARAJ SULARI IRAK'IN GÜNEYİNE KADAR ULAŞIR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da dikkat çektiği tehlike muhalifler tarafından da doğrulandı. Rakka şehrine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta Fırat Nehri üzerine bulunan barajın büyük tehlike altında olduğunu ifade eden muhalifler, olası bir saldırıda milyonlarca insanın sular altında kalacağı uyarısında bulunuyor. Olası bir saldırıda ortaya çıkacak bilanço ise kimyasal silahtan çok daha büyük tahribat yapacağına dikkat çekiliyor. Barajın patlaması ile Suriye'nin kuzeyindeki Rakka, Deyr Ezzor gibi şehirlerde yüzlerce yerleşim yerinin sular altında kalacağı ve baraj sularının Irak'ın güneyine kadar ulaşacağı ifade ediliyor.

80 KM UZUNLUĞUNDA

Suriye'nin en büyük barajı olan Fırat Barajı ülkenin orta kuzey kesiminde Rakka şehrine 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yapımına 1968 yılında başlanan ve 1973'te tamamlanan baraj yaklaşık 60 m yüksekliği ve 4.5 kilometre uzunluğuyla Suriye'deki en büyük barajı özelliğini taşıyor. Sovyetler Birliği'nden alınan yardımlarla inşa edilen baraj barajın gölü olan Esed Gölü tam doluyken yaklaşık 80 km uzunluğunda, 8 km genişliğinde bir alan kaplıyor. Ülkenin en büyük su haznesi barajda hidroelektrik santrali 1977'te tamamlanmış.Böylece Fırat'ın doğusunda uzanan el-Cezire'deki en ücra köylere kadar elektrik ulaştırılmıştır. Bölgede ayrıca çeşitli tarımsal sulama projeleri geliştirildi.

Erdoğan olası tehlikeye dikkat çekerek, "Suriye'de Fırat üzerindeki barajda maalesef atılan variller, bombalar neticesinde de orada baraj gövdelerinin ciddi sıkıntılar içerisinde olduğu, her an bir patlama ile karşı karşıya olduğu bir tehdit oluşturduğu ve milyonlarca insanın sular altında kalabileceği yönünde bize gelen bilgiler var" uyarısında bulunmuştu.