BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Suriye'de kimyasal saldırı muhalif işi mi?

Suriye'deki kimyasal saldırının muhalifler tarafından yapılmış olabileceği iddialarına yanıt geldi.

Abone ol

Suriye'deki kimyasal saldırıyı kim yaptı? Esad 'ben yapmadım' derken Rusya muhalifleri işaret etmişti.

Duma Şehitleri Tugay Komutanı Ebu Hamza, ''Bölgede ailelerimizle yaşıyoruz. Çocuklarımızı kendi emellerimize alet edip nasıl kimyasal silah kullanalım?'' dedi.

Suriye'nin başkenti Şam'ın kimyasal silah kullanılan Doğu Guta bölgesinde bulunan Duma Şehitleri Tugay Komutanı Ebu Hamza, "BM denetçilerinin ülkede olduğu bir dönemde kim kimyasal silah kullanabilir? Esed güçlerine göre muhalifler. Biz bölgede ailelerimizle yaşıyoruz. Ailelerimizi, çocuklarımızı kendi emellerimize alet edip nasıl kimyasal silah kullanabiliriz? Zaten böyle bir silah da elimizde yok" dedi.

Bölgedeki Duma Şehitleri Tugay Komutanı Ebu Hamza, rejim güçlerinin Duma ve Doğu Guta bölgesinde yer alan ilçe ve beldelerde ilerlemelerini durdurduklarını ve ağır kayıplar yaşattıklarını söyledi.

REJİM GÜÇLERİ VURDU

Rejim güçlerinin bölgede çoğu kez ağır silah ve kimsayal silahlarla saldırdığını öne süren Ebu Hamza, "İlerlemeleri durunca rejim güçleri sivil halkı kimyasal silahlarla gece uyukuda vurdu ki zayiat fazla olsun, suçu da muhaliflerin üzerine yüklesin" dedi.

BM DENETÇİLERİ VARKEN VURULUR MU?

Rejimin BM denetçilerine izin verdiğini ancak buna göre de hesap yaptığını savunan Ebu Hamza, şöyle devam etti:

"BM denetçilerin ülkede olduğu bir dönemde kim kimyasal silah kullanabilir? Esed güçlerine göre muhalifler. Biz bölgede ailelerimizle yaşıyoruz. Ailelerimizi, çocuklarımızı kendi emellerimize alet edip nasıl kimyasal silah kullanabiliriz? Zaten böyle bir silah da elimizde yok."

Rejimin kimyasal gazları bölgeye füze başlıklarıyla attığını vurgulayan Ebu Hamza, Doğu Guta'da bazı yerlerde ölü sayısının netleşmediğini kaydetti.

KİMYASAL SİLAHIN VURDUĞU YERLER

Doğu Guta banliyöleri gösterilerin başladığı ilk yerler arasında

Suriye'nin başkenti Şam'ın doğu kesimlerinde yer alan ilçe ve beldeler, "Doğu Guta" bölgesi olarak adlandırılıyor. Bölge Duma, Hamuriye, Misraba, Kabun, Arbin ilçe ve beldelerini kapsıyor.

Suriye'de 2011'in Mart ayında yönetime karşı ilk gösteriler Dera kentinde başladı. Başkent Şam'da ise olaylar, Doğu Guta bölgesinde yer alan Duma'da başlayıp kentin diğer banliyölerine yayıldı. Doğu Guta'da yönetime karşı ilk düzenlenen gösterilerde Esed güçleri göstericilere ateş açarak dağıtmaya çalıştıysa da başarılı olamayınca bölgeye takviye gönderek bastırmaya çalıştı ancak gösteriler durmadı.

Doğu Guta bölgesinde düzenlenen gösterilerde açılan ateşlerde hergün onlarca kişinin ölmesi üzerine bölgedeki gençler de rejimin baskısı karşısında silah kullanmaya yöneldi.

Suriye'deki olaylar öncesinde bir milyon kişinin yaşadığı Doğu Guta bölgesinde iç savaşın başlamasının ardından, başta Duma bölgesi olmak üzere hava ve kara saldırıları neticesinde binlerce bina harabeye döndü.

Silahlı muhaliflerin rejim güçlerini Doğu Guta bölgesinden çakırması üzerine Esed güçleri başta Cobar olmak üzere bölgedeki birçok yerde farklı tarihlerde kimyasal olduğu iddia edilen silah kullanmasına rağmen denetimi sağlayamadı.

Bölgenin Suriye hükümet güçlerince kuşatılması nedeniyle ne tibbi ne de insani yardım girişine izin verilmiyor. Duma ile Kabun arasında kazılan ve insani yardım için kullanılan tüneller günlük olarak Şam yönetimine bağlı güçler tarafından bombalanıyor.

Doğu Guta'nın en büyük tugayı olan İslam Tugayı Esed güçlerinin bölgeye girmesine izin vermezken, ağır kayıplar da yaşatıyor. Rejim güçlerinin yaptıkları operasyonlarda başarılı olamadığı için de kimyasal silah kullandığı iddia ediliyor.

Ağustos ayında bölgede rejim güçlerine ağır kayıplar yaşatan İslam Tugayı'nın, 5 mühimmat deposunu ele geçirdiği ifade ediliyor.