Suriye’de kaybolan iki Türk gazeteci Adem Özköse ve Hamit Coşkun’un tüm çabalara rağmen nerede olduğu belirlenemiyor...
Abone olUluslararası basın örgütleri Esad yönetimine gazeteciler için çağrıda bulunuyor
Beşar Esad rejimine karşı barışçıl gösterilerle başlayan isyanın iç savaşa dönüştüğü Suriye’deki kayıp gazeteciler, Gerçek Hayat dergisinin Ortadoğu temsilcisi Adem Özköse ve kameraman Hamit Coşkun’un nerede olduğuna dair bilinmezlik sürüyor. 5 Mart tarihinde sınırdan geçen iki gazetecinin belgesel çekme amacıyla gittiği İdlib kentine 9 Mart’ta Esad güçleri askeri operasyon başlattı. Firari subayların kurduğu Özgür Suriye Ordusu ve Esad güçleri arasında çatışmaların ortasında kalan Özköse ve Coşkun 10 Mart’ta ailelerini arayıp iyi oldularını belirttiler. O tarihten beri de gazetecilerden doğrudan haber alınamadı.
14 Mart’ta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 4 gündür haber alınamayan gazeteciler için Şam yönetimi nezdinde bulunulan girişimlerde bulunduğunu duyurarak ‘basın mensuplarının güvenliğine saygı’ vurgusu yaptı. Ertesi gün Anadolu Ajansı, iki gazetecinin İdlib’in Binniş kasabası yakınlarında bulunan el-Fua köyünde rejim yanlısı Şebbiha milisleri tarafından Suriye istihbaratına teslim edildiğini duyurdu. Ajans, görgü tanıklarına dayanarak köye giren Suriye istihbaratına bağlı birliklerin iki zırhlı araç eşliğinde Türk gazetecileri köyden çıkardıklarını belirtti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç haberi doğrularken gazetecilerin Türkiye’ye getirilmesiyle Dışişleri Bakanlığı’nın ilgileneceğini açıkladı. Fakat gazeteciler bir türlü Türkiye’ye gelmeyince soru işaretleri oluştu. Hürriyet gazetesi 18 Mart’ta Dışişleri’ne yakın bir kaynağa dayanarak ‘iki gazetecinin Suriye’den Türkiye’ye kaçan dokuz generalden biriyle takas edilmek üzere Esad yönetimi tarafından rehin tutulduğunu’ öne sürdü.
Uluslararası tepki
Özköse ve Coşkun’un Suriye’de güvenliklerinin sağlanmamasına uluslararası basın örgütleri tepki gösterdi. New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 15 Mart’ta yaptığı açıklamada Özköse’nin ve Coşkun’un güvenliğinden Suriyeli makamları sorumlu tutarak gazetecilerin ‘acilen serbest bırakılması’ için çağrıda bulundu. Örgütün Ortadoğu sorumlusu Muhammed Abdül Dayem “Suriye hükümetinin yerlerini ve içinde bulundukları koşulları açıklamadığı iki gazeteci için çok endişeliyiz” dedi. Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler de 16 Mart’ta benzer bir açıklama yaparak ‘9 Mart’ta istihbarat bakanının Suriye’ye izinsiz giren yabancı gazetecilere yönelik tehditkar açıklamalarından sonra korkuların arttığını’ belirtti.
12 ayda 8 gazeteci öldü
Suriye’de isyanın başından bu yana 12 ay içerisinde 8 gazeteci öldü. Bu gazetecilerin arasında New York Times’ın Ortadoğu muhabiri Antony Shadid, Times gazetesinin savaş muhabiri Marie Colvin ve Fransız fotoğrafçı Remi Ochlik var.