Suriye'de Türkiye sınırı yakınlarında radikal İslamcı Irak ve Şam'da İslam Devleti (IŞİD) örgütü tarafından kaçırılan iki İspanyol gazeteci altı aylık esaretin ardından serbest bırakıldı.
Abone olSuriye'de Türkiye sınırı yakınlarında radikal İslamcı Irak ve Şam'da İslam Devleti (IŞİD) örgütü tarafından kaçırılan iki İspanyol gazeteci altı aylık esaretin ardından serbest bırakıldı.
İspanyol El Mundo gazetesi, Ortadoğu Muhabirleri Javier Espinosa'nın haber merkezini arayıp, foto muhabiri Ricardo Garcia Vilanova'yla birlikte serbest bırakıldıklarını söylediğini duyurdu.
Espinosa Türk askerlerine teslim edildiklerini söyledi.
Suriye'de çok sayıda gazetecinin rejim muhalifi güçler tarafından kaçırıldığı yada öldürüldüğüne inanılıyor.
El Mundo geçen Eylül ayında gazetecilerin iki haftalık Suriye görevlerinin ardından ülkeden ayrılmaya çalışırken kaçırıldıklarını duyurmuştu.
Gazetecileri koruyan dört Özgür Suriye Ordusu üyesi de kaçırılmış, ancak daha sonra serbest bırakılmıştı.
El Mundo gazetecilerin ailelerinin talebi üzerine olayın başta kamuoyuna duyurulmadığını açıklamıştı.
Pazarlık yapılabileceği umuduyla çoğu kaçırma olayı kamuoyuna duyurulmuyor.
13 Aralık'ta uluslararası gazetecilik kuruluşları Suriyeli muhalif gruplara gazetecilerin kaçırılmasına son verilmesi ve kaçırılanların da serbest bırakılması çağrısı yapan bir mektup yayımlamıştı.
Gözlemciler İŞID'in Suriye'deki tüm yabancı gazetecileri ve yardım çalışanlarını casus olarak gördüğünü ve tutuklanmaları emri verdiğini söylüyor.
Beyrut'ta yaşayan Espinosa 2002'den bu yana El Mundo'nun Ortadoğu muhabirliğini yapıyordu.
Foto muhabiri Vilanova da, aralarında New York Times, Washington Post ve AFP Haber Ajansı'nın da bulunduğu birçok medya kuruluşuna çalışıyordu.
'Gazeteciler için en tehlikeli yer'
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Suriye'yi gazeteciler için en tehlikeli yer olarak tanımladı.
Örgüt 17 yabancı gazeteci ve 20'den fazla Suriyeli'nin muhalif güçler tarafından rehin tutulduğunu yada kaybolduğunu söyledi.
Örgüte göre 40 Suriyeli profesyonel ve yurttaş gazeteci de Beşar Esad rejimi tarafından gözaltında tutuluyor.
Çok sayıda diğer gazeteci de 2011 Mart'ında başlayan çatışmalarda kayboldu.
Çatışmalarda 100 binden fazla kişi ölürken, beş milyon kişi ülke içinde evlerinde oldu. İki milyon kişi de komşu ülkelere sığındı.