BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de gözlemcilere rağmen '400 ölü'

ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye lideri Esad'ı ülkesindeki şiddetin sorumluluğunu reddetmekle suçlarken BM, iki hafta önce gözlemcilerin ülkeye girmesine rağmen 400 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler, Aralık ayı sonlarında gözlemcilerden oluşan heyetin görev yapmaya başlamasına rağmen Suriye'de en az 400 kişinin öldürüldüğünü tahmin ediyor.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, verilerin Suriye hükümetinin demokrasi yanlısı göstericileri öldürmeye yönelik tutumunu güçlendirdiğini söyledi. Rice, Suriye hükümetinin şiddete son verme fırsatını geri teptiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland da Suriye lideri Beşar Esad'ı ülkesindeki şiddetin sorumluluğunu reddetmekle suçladı.

Suriye lideri Beşar Esad dün erken saatlerde yaptığı açıklamada "ülkedeki teröristlere" karşı mücadelenin ise süreceğini ve "teröre vurulacak demir yumruğun" yalnızca hükümetin değil Suriye halkının mücadelesi olduğunu söyledi.

Uzun süre sonra ilke kez halka seslenen Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, dış güçlerin ülkesine karşı komplo düzenlediklerini söyledi.

Şam Üniversitesi'nde konuşan Esad, bölgesel ve dış güçlerin Suriye'nin istikrarını bozmak istediklerini ancak bunda başarısız olduklarını söyledi.

"Dış güçlerin komplosu herkesin malumu" diyen Esad son on ayda yaşananlardan büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

BM, geçen ay Mart ayından bu yana devam eden demokrasi yanlısı gösterilerde beş bini aşkın Suriyelinin öldüğü tahmininde bulunmuştu.

Ülkedeki gelişmelerin Suriye için büyük bir sınav olduğunu belirten Esad konuşmasında Arap Birliği'nin tutumuna da değindi.

"Şam, Arap dünyasının kalbidir" diyen Esad buna rağmen Arap Birliği'nin Suriye'ye karşı tavır alarak hata yaptığını söyledi. Bu tavrı takınan ülkelerin yabancı mihrakların eksenine girmiş olduğunu öne sürdü.

Arap Birliği heyetine saldırı

Bu arada Lazkiye'ye gitmekte olan Arap Birliği gözlemci heyetinin konvoyuna göstericiler tarafından yapılan saldırıda, Kuveytli iki Arap Birliği gözlemcisi yaralandı.

Bu, Suriye'de Arap Birliği heyetine karşı yapılan ilk saldırı.

Arap Birliği, Suriye'deki gözlemci heyetine yapılan saldırıdan Suriye hükümetini sorumlu tuttu.

Arap Birliği Başkanı Nebil el-Arabi, gözlemci heyetinin hem rejim yanlısı hem de rejim karşıtı göstericilerin saldırısına uğradığını söyledi ve heyetin güvenliğinden hükümetin sorumlu olduğunu kaydetti.

Gözlemci heyeti bünyesinde Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Fas ve Cezayirli üyeler bulunuyor.

Ülkesinin Arap ülkelerinin getireceği önerilere kapısını kapatmadığını belirten Esad, ancak bunun için ülkenin egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Esad, mutlak krallıkların Suriye'ye demokrasi ya da reform konusunda nutuk çektiğinden söz ederek buna tepki gösterdi; "Suriye'de ilk meclis 1917'de kuruldu. O zaman onlar neredeydi?" dedi.

Beşar Esad ayrıca ülkedeki reformaların süreceğini ve politik sürece farklı eğilimlerin katılmasına açık olduğunu belirtti.

Esad konuşmasında Mart ayında anayasa hakkında bir halk oylaması yapılabileceğini ve Mayıs-Haziran aylarında seçimler düzenlenebileceğini söyledi.

Esad bununla birlikte, sıradan Suriye vatandaşlarına ateş açılması konusunda herhangi bir emir verilmemiş olduğunun altını çizdi.

Esad'ın güç kullanımını reddetmeyen tavrı, Arap Birliği'nin desteklediği 'barış planı'nın uygulanabilirliği konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Olaylar devam ediyor

Bu arada Suriye'deki muhaliflerden, ülkede gözlem yapmakta olan Arap Birliği heyetine rağmen şiddet olaylarının sürmekte olduğuna dair haberler gelmeye devam ediyor.

Suriye'de bulunan 165 gözlemci, ülkedeki çatışmanın sona ermesi amacıyla Arap Birliği tarafından gündeme getirilen barış planına Şam yönetiminin uyup uymadığını denetliyorlar.

Bu planın en önemli bölümü, Esad yönetiminin kentlerdeki güvenlik kuvvetlerini çekip şiddete son vermesi idi.

Esad muhalifleri ise, Arap Birliği heyetini ülkedeki muhaliflere karşı yürütülen sistematik baskının üzerini örtmekle eleştiriyor.

Yerel Koordinasyon Komitesi adlı muhaliflerden oluşan haber ağının bildirdiğine göre Pazartesi günü 21 kişi daha hayatını kaybetti.

Suriye'ye yabancı medya kuruluşlarının girmesine izin verilmemesi sebebiyle, ülkeden gelen haberleri doğrulamak mümkün değil.

Geçen ay Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada yaklaşık bir yıldır süren Esad karşıtı olaylarda 5000'in üzerinde insanın hayatını kaybettiği belirtilmişti.