BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de 'göstericilere ateş edilmeyecek'

Muhalefet liderlerinden Luay Hüseyin, Esad'ın danışmanı Buteyna Şaban'ın göstericilere ateş edilmeyeceği sözü verdiğini aktardı.

Abone ol

Suriyeli muhalif lider, cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın danışmanının, bugün gerçekleşecek gösterilerde hükümet güçlerinin protestoculara ateş açmayacağına söz verdiğini açıkladı.

Luay Hüseyin, BBC'ye yaptığı açıklamada, diğer muhalefet liderleriyle birlikte Esad'ın danışmanı Buteyna Şaban ile ülkedeki krizin çözülmesi için görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

Gösterilerin başladığı günlerde göz altına alınan ancak daha sonra serbest bırakılan Hüseyin, görüşmelerin haftaya da devam edeceğini söyledi.

Suriye'de haftalardır olduğu gibi bugün de Cuma namazı sonrası büyük protesto gösterileri düzenlenmesi bekleniyor.

Ülkeden gelen haberlere göre ise, günün erken saatlerinden itibaren, gösterilerin gerçekleşeceği kentlerde tank ve askerler toplanmaya başladı.

Humus kentinde yaşayan bir vatandaş AP haber ajansına yaptığı açıklamada, askerlerin kum torbalarıyla barikatlar kurduklarını ve silahlı olarak beklediklerini anlattı.

AP haber ajansı, tankların Hama kentini de çevrelediğini aktarıyor.

Kızılhaç'tan kınama

Uluslararası Kızılhaç Örgütü, ordunun kuşatması altındaki kentlerdeki ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için Şam yönetimine başvurduklarını ancak sonuç alamadıklarını açıkladı.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü, Suriye'deki iktidar karşıtı protestolarda gözaltına alınanların sayısının binlerle ifade edildiğini dile getirdi.

Örgütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika sorumlusu Beatrice Roggo tam olarak kaç kişinin gözaltında olduğunu bilmemenin kendilerinde büyük kaygı yarattığını belirtti.

Roggo Suriye hükümetine de çağrı yaparak, Kızılhaç görevlilerinin ülkenin bazı bölgelerindeki yardıma muhtaç insanlara ulaşmasına izin verilmesini istedi.

İsyan hareketinin yoğun olduğu Dera ve Humus kentleri Suriye ordusunun kuşatması altında.

Ancak Roggo bu kentlerdeki ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için Suriye yönetimiyle temaslarının sonuçsuz kaldığını ifade etti.