Suriye'de dün öldürülen göstericilerin cenazeleri kaldırılırken, el-Esad yönetimi şarkıtı öfkeli sloganların atıldığı protesto yürütüşleri düzenlendi. Kimi kaynaklar 20 bin kişinin yürüdüğünü belirtiyor.
Abone olSuriye'nin Der'a kentinde dün öldürülen protestocuların cenazeleri kaldırılırken, dünkü olayları kınayanlar sokaklarda yürüdü ve hükümet aleyhtarı sloganlar attı.
Bazı kaynaklar 20 bin kişinin kentte gösteri yaptığını belirtiyor ama bu sayıyı doğrulatmak mümkün olmadı.
Dün güvenlik güçleriyle protestocular arasındaki çatışmalarda en az 15 kişinin öldüğü kesinleşmiş görünüyor.
Güvenlik güçleri kentteki huzursuzlukları kontrol altında tutmak için Der'a'yı kuşattı.
Eylemciler sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla yarınki Cuma namazı sonrasında ülke çapında protesto gösterilerine gidilmesi çağrısında bulunuyor.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar el-Esad ve yönetimi, ülkedeki durumu sakinleştirmeye çalışırken, toplu tutuklamalara gidildiği haber alınıyor.
Bölge uzmanları, Suriye'de yaşanan olayların, el-Esad'ın 2000 yılında Cumhurbaşkanlığını babasından devralmasından bu yana karşılaştığı en büyük sınav olduğunu belirtiyor.
Birbirini tetikleyen gösteriler ve çatışmalar
Reuter haber ajansı, görgü tanıklarına dayanarak, bugünkü cenaze törenlerinde, "Allah, Suriye, Özgürlük! Şehitlerin kanı boşuna akmayacak!" şeklinde sloganlar atıldığını bildirdi.
Der'a kentindeki bir eylemci, AFP ajansına verdiği bilgide, cenazeye katılanların protestoların odağı olan ve en büyük şiddet olaylarının yaşandığı el-Ömeri camisinden yola çıktıklarını anlattı.
Bugün herhangi bir yeni şiddet olayı haberi alınmadı.
Dünkü olaylar, günün erken saatlerinde güvenlik güçlerinin el-Ömeri camisine baskın düzenlemeye çalışmasıyla patlak vermişti.
Yetkililer, camide silah ve cephane stoklayan ve insan kalkanı olarak kaçırdıkları çocukları kullanan çetelerin hedef alındığını açıkladılar.
Güvenlik güçlerinin camiye girmesini engellemek için yüzlerce kişi camide toplandı. Daha sonra çıkan çatışmalarda çok sayıda ölen olduğu; bunlar arasında bir yaralı göstericiyi tedavi etmekte olan sağlık görevlisinin de bulunduğu belirtildi.
Eylemciler, camide ölen kişiler için dün düzenlenen cenazeler sırasında, güvenlik güçlerinin kalabalığa ateş açması sırasında da başka ölenler olduğunu belirtiyorlar.
Görgü tanıkları, 10 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin yaralandığını söylerken, bir hastane yetkilisi Reuters ajansına, kendilerine 25 cesedin getirildiğini anlattı.
Bu yetkili, cesetlerin hepsinde mermi izleri bulunduğunu aktardı.
Bir insan hakları eylemcisi ise BBC'ye en az 37 kişinin öldüğünü söyledi, "Kendilerini savunmak için ellerinde bir taş bile bulunmayan masum, savunmasız ve barışçı insanlar katledildi" dedi.
BM'den soruşturma çağrısı
Bu olaylardan önce, Der'a yaklaşık bir haftadır devam eden protestolarda toplam 12 kişi hayatını kaybetmişti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon olayların 'şeffaf bir şekilde soruşturulması ve sorumluların yargıya sevkedilmesi" çağrısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı da, "Suriye hükümetinin, halkının evrensel haklarını özgürce kullanmasını şiddet, yıldırma ve keyfi tutuklamalarla engellemesinden derin kaygı duyduğunu" açıkladı.
1963'ten beri olağanüstü hal yasalarının yürürlükte olduğu Suriye'de göstericiler, bu uygulamanın kaldırılmasını, yolsuzlukların önlenmesini ve demokratik reformlar yapılmasını istiyor.