BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,28
ALTIN 2.912,75
HABER /  DÜNYA

Suriye'de Batı Kürdistan mı kuruluyor?

Türkiye son gelişmelerle şokta! 4 kent PKK'yı destekleyen Kürt partinin eline geçti. Peki bundan sonra neler olur? İşte gelinen son nokta;

Abone ol

Suriye’de, Türkiye sınırının önemli bir kesiminin Kürtlerin denetimine geçmesini Ankara yakından takip ediyor.

Kürtler, Türkiye sınırına yakın Kobani, Afrin, Derik, Amude ve El Ayna’da tüm devlet kurumlarını ele geçirerek Kürt bayrağı astı. Ele geçirdikleri bölgelerde giriş çıkışları denetim altına alan Kürtler, özerk bir yönetim talep ediyor.

Asıl dikkat çekici gelişme ise PKK'nın bölgede güvenlik gücü olarak öne çıkması. 2 bin PKK'lının bu illerde güvenlik denetimini ele geçirdiği gelen haberler arasında.

PKK ile 1208 KM'LİK SINIR

Mevcut tablo Türkiye açısından alarm zillerini çaldırıyor. PKK ile mücadelede, Irak’la olan 331 km’lik sınıra, Suriye ile 877 km’lik bir sınırın daha eklenmesi öngörülünce, öne çıkan kritik sorular ve yanıtları şöyle:

- PKK Suriye’de ciddi şekilde güçlendi mi?

*Suriye’de PKK’ya tüm lojistik desteği PYD (Demokratik Birlik Partisi) sağlıyor. PKK açısından şanslı bir dönem denilebilir. Ankara’daki terör uzmanlarına göre, PKK nedeniyle Irak’la 331 kilometrelik bir sınırı kontrol etmek zorunda kalan Türkiye, buna ek olarak şimdi Suriye ile 877 kilometrelik sınırı da çok sıkı korumak durumunda. Toplamda 1208 kilometre eden bu sınır uzunluğu Türkiye açısından ciddi bir sorun olarak görülebilir.

KÜRDİSTAN KOLAYLAŞTI

- Suriye’de Kürtler’in bir çok kenti ele geçirmesi, bağımsız bir Kürdistan kurulmasını fitiller mi?

*Iraklı Kürtler, Suriye’de Kürt nüfusun yaşadığı bölgeyi “Batı Kürdistan” olarak tanımlıyor. Erbil’deki uzlaşıdan sonra, Kürt Ulusal Konseyi üyelerinden Kava Aziz, “Suriye Kürtleri özgürlüğe, bağımsızlığa doğru yürüyor” demişti.

1.20120724084335.jpg
TEPAV Uzmanı Nihat Ali Özcan’a göre, “Bağımsız Kürdistan” fikri teorik olarak daha kolay hale geldi. Ancak Özcan, Kürdistan’ın bağımsızlığı için yine de son kararı uluslararası baş aktörlerin vereceğini düşünüyor.

DİĞER KÜRTLER İÇİN CAZİBE MERKEZİ OLABİLİR

- Suriye’nin kuzeyinin de en azından özerk bir bölge haline gelmesi, Kuzey Irak’ın doğal zenginliklerinin Akdeniz üzerinden rahatlıkla dünya piyasalarına sunulması için avantaj değil mi?

*Nihat Ali Özcan, petrol, doğalgaz ve diğer doğal kaynaklarla ilgili yatırım yapacak uluslararası şirketlerin önceliğinin güvenlik olduğunu söylüyor. Özcan’a göre, güvenli bir ortam yaratılırsa elbette olabilir ve bölgedeki diğer ülkelerde bulunan Kürtler için (Türkiye, İran) cazibe merkezi haline gelebilir.

- Özgür Suriye Ordusu, Kürtler’e müdahale eder mi?
*Bölgede gelişmeler çok dinamik. Ankara’ya dün öğle saatlerinde ulaşan bilgilere göre, Kürt kentlerindeki hâkimiyet tamamen Kürtler’de. Özgür Suriye Ordusu’ndan da karşı bir girişim yok. Olaylar Suriye’de rejimi değiştirmekten öte devleti de yıkmaya doğru gidebilir. Bu tam kaos ortamını doğurabilir.

ESAD İNTİKAM MI ALDI?

- Esad neden Kürtler’e müdahale etmedi?
*Bu konuda Ankara’daki hâkim görüş şu: Birincisi, Esad gücünü, başkent Şam ve Nusayrilerin yoğun olduğu bölgelere yığıyor. İkincisi de muhaliflere destek veren Türkiye’den adeta hınç alıyor. Türkiye’nin ve Türk kamuoyunun Kürdistan konusundaki hassasiyetini bildiği için bilinçli olarak herhangi bir müdahalede bulunmuyor.