Türkiye ve Rusya'nın garantör ülke sıfatıyla destek verdiği ve Suriye’de çatışan taraflar arasındaki sağlanan ateşkes mutabakatı yürürlüğe girdi.
Abone olTürkiye ve Rusya Federasyonu'nun garantör sıfatıyla destek verdiği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından terör örgütü olarak kabul edilen grupların kapsam dışı bırakıldığı ateşkesin uygulama süreci yerel saatle 00.00'da (TSİ 01.00) başladı.
Ateşkes mutabakatı çerçevesinde taraflar, hava saldırıları dahil silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt etmişti.
TÜRKİYE VE RUSYA'NIN GARANTÖRLÜĞÜ İLE ATEŞKES SAĞLANDI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün öğle saatlerinde, Suriye'de Türkiye ile Rusya'nın garantörlüğünde ateşkes mutabakatına varıldığını açıklamıştı.Ankara da konuya ilişkin yazılı açıklama yapmış; Dışişleri Bakanlığı, çatışan tarafların ateşkes için mutabakata vardığını kaydetmişti.
PUTİN: ATEŞKES 3 AŞAMADAN OLUŞUYOR
Rusya lideri Putin, Suriye'deki ateşkes mutabakatının 3 aşamadan oluştuğunu açıkladı. Aşamalar, ateşkes, ateşkesin gözlemlenmesi ve müzakereler için deklarasyon olarak belirlendi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde gece yarısı başlayan ateşkes mutabakatı için "Bugün, olmasını uzun zamandır beklediğimiz ve bunun için çalıştığımız bir haber geldi. Üç belge imzalandı. Birincisi, Suriye hükümeti ile silahlı muhalifler arasında Suriye topraklarında ateşkesin sağlanması. İkincisi ateşkesin gözlemlenmesi için gerekli önlemlerin alınması. Üçüncüsü de müzakerelere başlamak için hazır olunduğuna dair deklarasyon." dedi.
TÜRKİYE ANLAŞMAYA BÜYÜK KATKI SAĞLADI
Moskova'da Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşen Putin, Suriye'de Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde bu gece 00.00 itibarıyla uygulanmaya başlayan ateşkes mutabakatının sağlandığını, anlaşmaya Türkiye'nin büyük katkı sağladığını vurguladı.
ÜÇ ÜLKE SÜRECİN GARANTÖRLÜĞÜNÜ ÜSTLENDİ
Putin, "Kısa bir süre önce Moskova'da Rusya, Türkiye ve İran dışişleri bakanları toplantısı düzenlendi. Bu üç ülke, Suriye'de barışçıl sürecin garantörlüğünü üstlendi." diyerek, varılan anlaşmaların kırılgan olabileceğini ve dikkatli takip edilmesi gerektiğini söyledi.
SURİYE'DEKİ RUS ASKERİ VARLIĞI AZALTILACAK
Ateşkese katılan grupların bir an önce Astana'da görüşmelere başlamasının önemine de işaret eden Putin, ayrıca Savunma Bakanlığının önerisi üzerine Suriye'deki Rus askeri varlığının azaltılmasını kabul ettiğini açıkladı.
YEDİ MUHALİF GRUBUN ÖNDE GELEN KOMUTANLARI KATILDI
Rusya Savunma Bakanı Şoygu da Putin'e verdiği raporda, ateşkesin takibi konusunda Ankara ile irtibatın sağlanması için kırmızı hat kurulduğu bilgisini verdi.
Şoygu, "Direktifiniz doğrultusunda Savunma Bakanlığı iki aydır Türkiye'nin arabuluculuğunda muhalif grup liderleriyle görüşmelerde bulundu. Görüşmelere yedi muhalif grubun önde gelen komutanları katıldı. Bu gruplar Suriye'nin merkezinde ve kuzeyinde büyük toprakları kontrolünde bulunduruyor." dedi.
62 BİN SİLAHLI MUHALİFİ KAPSIYOR
Ateşkes mutabakatına Ahraruş Şam'ın aralarında bulunduğu yedi grubun imza attığını belirten Şoygu, "Bu, yaklaşık 62 bin silahlı muhalifi kapsıyor. Bu gruplar silahlı muhalefetin ana gücünü oluşturuyor. İki ay boyunca hangi grubun nerede bulunduğunu haritada üzerinde belirledik." diye konuştu.
ANLAŞMA BM GÜVENLİK KONSEYİ'NE TAŞINACAK
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da muhaliflerle rejim arasında imzalanan üç belgenin, BM Güvenlik Konseyi'nde resmiyet kazanması için gerekli çalışmalara başladıkları bilgisini verdi.
"GÖRÜŞMELERE BU AŞAMADA MISIR'I DAVET EDEBİLİRİZ"
Lavrov, Türkiye ve İran ile yapılan çalışmalar neticesinde Astana'da görüşme hazırlıklarına başlandığını ifade ederek, "Görüşmelere bu aşamada Mısır'ı davet edebiliriz. İlerleyen aşamalarda Suudi Arabistan, Katar, Irak ve Ürdün'e de katılım daveti yapılabilir." değerlendirmesinde bulundu.
Sergey Lavrov, ABD'de başkan seçilen Donald Trump göreve başladığında, ABD'nin de sürece katılmasını ümit ettiğini sözlerine ekledi.
HALEP'TE TAHLİYELER 22 ARALIK'TA SONA ERMİŞTİ
Ankara ve Moskova, 13 Aralık'ta Halep kent merkezinin doğusunda ateşkes ve yerel nüfusun tahliye edilmesi için anlaşmıştı. 22 Aralık'ta sona eren tahliye sürecinin ardından, iki ülke ateşkesin ülke genelinde yaygınlaştırılması için taraflara önerecekleri plan üzerinde mutabakat sağlamıştı.
Ateşkesin uygulanmasının başarılı olması durumunda rejim ve muhalifler, Türkiye ile Rusya öncülüğünde, Astana'da siyasi müzakerelere başlayacak.