Suriye hükümeti Türkiye sınırı yakınındaki Haffa'nın kontrolünü Özgür Suriye Ordusu'ndan geri aldıklarını açıkladı. Suriye Özgürlük Ordusu ise daha önce yaptığı açıklamada Haffa'dan çekildiklerini kabul etmiş ancak bunun bir taktik olduğunu söylemişti.
Abone olSuriye hükümeti Türkiye sınırı yakınındaki Haffa'nın kontrolünü Özgür Suriye Ordusu'ndan geri aldıklarını açıkladı.
Yetkililer ''Haffa teröristlerden temizlendi'' dedi.
Suriye Özgürlük Ordusu daha önce yaptığı bir açıklamada Haffa'dan çekildiklerini kabul etmiş ancak bunun bir taktik olduğunu söylemişti.
Haffa, Antakya ile komşu olan Lazkiye kentine bağlı 50 bin nüfuslu ve Sünnilerin çoğunlukta olduğu bir yerleşim birimi.
Haffa'da Sünniler çoğunlukta ama ilçenin bulunduğu Lazkiye ili, Beşar Esad ve ailesinin de geldiği Alevilerin çoğunlukta olduğu bir yer olarak biliniyor.
Gözlemciler, Haffa'dan çekildiklerini açıklayan Özgür Suriye Ordusu militanlarının Türkiye'ye geçtiğini söylüyor.
Haffa'da yaşananlarla ilgili olarak ABD, Özgür Suriye Ordusu ve Şam açıklamalar yaptı.
ABD, orduyu Haffa'da yeni bir katliama hazırlanmakla suçladı.
'Militanların oyunu'
Şam'da yapılan açıklamada ise, ABD'nin, olayı çarpıtarak, militanların girişeceği saldırıların gerçek niteliğini gizlemelerine yardımcı olmaya çalıştığı belirtildi.
Suriye televizyonunda önceki gün bir telsiz konuşması yayınlandı. Haberde, telsiz konuşmasının, militanların eylem hazırlığını ve bu "katliam"ı ordu güçleri yapmış gibi gösterme planlarını ortaya koyduğu belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, BM eski genel sekreteri Kofi Annan'ın Suriye'de rejimin yeni bir katliama hazırlandığı yolundaki derin kaygılarını paylaştıklarını söylemişti.
Bu arada Amerika Birleşik Devleti Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Rusya'yı Suriye hükümetine saldırı helikopterleri temin etmekle suçladı.
Clinton, Rusya'nın bu adımının "çatışmayı tırmandırabileceğini" söyledi.
BM yetkilisi: Suriye iç savaşta
Öte yandan BM barış gücü operasyonlarının başkanı Herve Ladsous, Suriye'nin iç savaş içinde olduğunu ve hükümetin şehirlerin "büyük bir bölümünde" kontrolü kaybettiğini söyledi.
BM'den bir yetkili Suriye konusunda ilk kez "iç savaş" sözcüğünü kullandı. Ne var ki, gerek Şam yönetimi gerekse muhalifler, bu değerlendirmeyi reddediyor.
BBC muhabiri, hükümetin "teröristlere karşı savaşmaktan", muhalefetin de "barışçı bir ayaklanmadan ve devletin uyguladığı şiddete karşı kendisini savunmaktan" bahsettiğini aktarıyor.
Salı günü şehri ziyaret eden BM yetkilileri kendilerine ateş açılmasının ardından bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
BM gözlemcileri Kofi Annan'ın barış planının uygulanışını kontrol etmek için Suriye'de bulunuyor. Ancak Nisan ayında yürürlüğe girmesi gereken ateşkes hiç bir zaman gerçekleşmedi.
Geçtiğimiz haftalarda aktivistler Suriye hükümeti güvenlik güçlerinin Humus ve Hula'da 108, Hama'da ise 78 kişiyi katlettiğini açıklamıştı.
Birleşmiş Milletler'in rakamlarına göre çatışmaların başladığı Mart 2011'den bu yana Suriye'de 9 bin kişi hayatını kaybetti.