Suriye güvenlik güçlerinin ülkenin kuzeyinde muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelere düzenlediği hava saldırısında en az 20 kişinin hayatını kaybettiği öne sürüldü.
Abone olSuriyeli muhalif eylemciler, ülkenin kuzeyinde muhaliflerin güçlü olduğu bölgelere hava saldırısı gerçekleştirildiğini ve saldırılarda pek çok kişinin öldüğünü açıkladı.
İdlib ve Halep kentlerinde iki gündür hava saldırılarının devam ettiği bildiriliyor.
Özellikle Maaret El Numan kasabasını hedef alan bombalamalarda en az 20 kişinin hayatını kaybettiği öne sürülüyor.
Eylemciler, yıkılan binaların altında kalan cesetleri çıkarabilmek için enkazda kazılar yaptıklarını söyledi.
Bu arada Suriye'de faaliyet gösteren insan hakları grupları dün son 18 ay içinde ülkede askerler ya da milisler tarafından kaçırılan 28 bin kişi olduğunu ileri sürmüştü.
İnsan hakları örgütleri, hükümet karşıtı gösterilerin başlangıcından bu yana kaybolan 18 bin kişinin ismini saptadıklarını, 10 bin vakayı da araştırdıklarını söylüyorlar.
Hükümetin insanları korkutmaya ve terörize etmeye yönelik kasıtlı bir strateji yürüttüğünü iddia eden Avaaz adlı bir insan hakları grubu ellerinde insanların sokaktan zorla alındıklarını gösteren video görüntüleri olduğunu söylüyor.
Grup elindeki kanıtları Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’na vermeyi düşündüklerini de ekliyor.
Suriye hükümeti ise şu ana kadar iddialarla ilgili bir yorumda bulunmadı.
Fakat geçmişte insan hakları ihlallerine dair raporlarını büyük bir gayretle reddetmişti.
Geçici ateşkes
BM rakamları Suriye’de ayaklanmalar başladığından bugüne kadar 18 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 170 bin kişinin yurtdışına kaçtığını ve 2,5 milyon kişinin ülke içinde insanı yardıma muhtaç durumda olduğunu gösteriyor.
Muhalefet ve insan hakları eylemcileri ise ölü sayısının 30 bin olduğunu ileri sürüyor.
Suriye-Türkiye sınırında bulunan BBC muhabiri James Reynolds, Suriyeli isyancılar ülkenin kuzeyinde kendi güvenli bölgesini yaratmak istiyor, ancak bazı kentlerin kontrolünü ele geçirmiş olsalar da, gökyüzünü kontrol edemediklerine dikkati çekiyor.
Savaşın ülkenin uç bölgelerine kadar yayıldığını da ekleyen muhabirimiz “Sınırın hemen yanında, Suriye topraklarında bulunan Haram adlı küçük kasabadan altı saat boyunca patlama ve hafif silah seslerinin geldiğini anlatıyor.
Şiddet olayları devam ederken BM ve Arap Birliği ortak elçisi Lakhdar Brahimi Cumartesi günü Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüşmek üzere ülkeye gelecek.
Brahimi 25 Ekim’de başlayacak olan Kurban Bayramı süresince “siyasi sürecin gelişmesine izin vermek adına” geçici bir ateşkes ilan edilmesini talep ediyor.
Hükümet sözcüsü Cihad El Makdisi BBC’ye her iki tarafın dâhil olması şartıyla hükümetin, krizi sonlandıracak herhangi bir girişimi dinlemeye hazır olduğunu söyledi.
Muhalefet de hükümetin ilan edeceği bir ateşkese uyacağını açıkladı.
Fakat ateşkes çağrılarına rağmen, çatışma Suriye sınırlarının dışına taşma riski barındırıyor.
Türk askeri kuvvetleri Suriye’den bir havan mermisinin, Hatay sınırları içerisine düşmesine karşılık Suriye’ye ateşle cevap verdi.
Türk televizyonları bugün sabah saatlerinde de sınır ötesi çatışmalar yaşandığına dair haberler eyer verdi.
Türkiye ve Suriye sınırına yakın bölgelerde silahlı muhalif gruplarla Suriye güvenlik güçleri arasında yoğunlaşan çatışmalar sırasında Türkiye topraklarına top ve mermilerin isabet ediyor olması, iki ülke arasında gerginliğin artmasına neden oluyor.