BIST 10.025
DOLAR 35,15
EURO 36,68
ALTIN 2.956,50
HABER /  GÜNCEL

'Suriye sınırını kapatırız ama mülteciler ne olacak?'

Başbakan Davutoğlu, Alman mevkidaşı Merkel ile görüşmesinin ardından Türkiye'nin Suriye sınırını yeterince iyi kontrol etmediği yönündeki eleştirileri sert biçimde yanıtladı ve "Sınırları açık tuttuysak savaştan kaçan mülteciler için açık tuttuk" dedi.

Abone ol

Fransa'da 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların ardından tekrar gündeme gelen Türkiye'nin Suriye sınırındaki güvenlik konusuna Başbakan Ahmet Davutoğlu Berlin'de değindi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesinin ardından konuşan Davutoğlu, Türkiye'nin yeteri kadar tedbir almadığı eleştirilerine sert biçimde yanıt verdi.

Basın toplantısının soru-yanıt bölümünde "Türk hükümetinin Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı daha fazla önlem alması gerektiğini düşünüyor musunuz?" şeklindeki bir soru üzerine Davutoğlu, "Suriye'deki kriz dolayısıyla en büyük bedeli Türkiye ödemiştir." dedi.

Başbakan Davutoğlu "Ülkemizde 2 milyon Irak ve Suriye'den kaçmış mülteci var. Sınırlarımızı açık tuttuysak teröristlerin geçişi için değil, babası annesi öldürülen çocukların, kocası öldürülen masım kadınların ülkemize gelip güvenlik bulmaları için sınırı açık tuttuk." dedi.

Davutoğlu, sınırların açık tutulmasının eleştirilmesi ve bu konuda Türkiye'nin suçlanmasına karşılık olarak ise "Yarın sınırları kapatırız. Ama öbür tarafta Suriye rejiminin bombaları altında katledilen her çocuğun vebali o sınırları kapatma kararını almamızı isteyenlerin üzerinde olur" dedi.

Almanya Başbakanı Merkel de sınırların durumunun çok zor bir konu olduğunun altını çizerek, "Sınırların açık kalması ya da kapalı kalması Türkiye'nin vermesi gereken güç bir karar" dedi.

Merkel, Suriye ve Irak politikaları konuısunda Türkiye ile genel çerçevede ise mutabık olduklarını ifade etti.

İstihbarat işbirliği

Yabancı savaşçılar konusunda Türkiye'nin istihbarat işbirliğine her zaman açık olduğunu bir kez daha vurgulayan Davutoğlu, "Türkiye'ye giren herkesi isimlerine bakarak 'terörist ya da terörist değil' diye sınıflandıramayız" dedi.

İstihbarat paylaşımı yapıldığında Türkiye'nin gerekli tedbirleri aldığını vurgulayan Davutoğlu, bugüne kadar 7 bin kişiye sınırdan geçiş yasağı konulduğunu, 1.500 ila 2 bin kişinin ise Türkiye'ye geldikten sonra iade edildiğini söyledi.

Davutoğlu geçtiğimiz hafta Fransa'da yaşanan saldırıların zanlılarından Hayat Boumeddiene ile ilgili de Fransız yetkililerden bir istihbarat paylaşımı olmadığını, şu anda ise ortak çalışma yürüttüklerini ifade etti.

'Reyhanlı'da da hassasiyet gösterilmeliydi'

Dün Fransa'da gerçekleşen ve 3 milyona yakın kişinin katıldığı 'Birlik Yürüyüşü'ne de değinen Davutoğlu, "Fransa'daki saldırılardan bir gün önce Türkiye'de saldırı oldu [Sultanahmet saldırısı]. Beklerdim ki aynı duyarlılık gösterilsin" dedi.

2013 yılında yaşanan Reyhanlı saldırısını da hatırlatan Davutoğlu, "Türkiye'nin bu uluslararası dayanışmayı görme isteği konusunda haklı talepleri var" dedi.

Medeniyetler projesi

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) adaylığı konusunun ise Avrupa açısından önemine dikkat çekti ve "Bizim için AB'ye üyelik bir medeniyetler projesidir" dedi.

Avrupa'da AB'ye inancını yitirmiş çok sayıda Müslümanın yaşadığını belirten Davutoğlu, "AB zirveleri çok kültürlü bir resim verince Müslümanlar da kendilerini bunun bir parçası olarak hissedecek. Avrupa’daki Müslümanlar için bir başarı hikayesine ihtiyaç var" diye konuştu.