BIST 9.577
DOLAR 34,01
EURO 37,87
ALTIN 2.824,20
HABER /  GÜNCEL

'Suriye protestoculara aşırı güç kullandı'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Der'a kentinde toplam beş kişinin öldüğü iddia edilen eylemlerle ilgili olarak 'Yönetimi protesto cesaretini gösterenler bunun bedelini hayatlarıyla ödememeli' dedi.

Abone ol

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch, Suriye'nin güneyindeki Der'a kentinde üç gün süren protestolarda hükümeti aşırı güce başvurmakla suçladı.

Kentte hükümeti protesto eden eylemcilerin üzerine ateş açılması sonucu toplam beş kişinin öldüğü iddia ediliyor.

Örgütün Kuzey Afrika ve Orta Doğu Direktörü Sarah Leah Whitson, göstericilerin üzerine gerçek mermilerle ateş açıldığını belirterek, "Suriye hükümeti, protestocu vatandaşlarını vurmakta hiç tereddüt göstermedi. Bölgedeki en baskıcı hükümetlerden birine karşı eylem yapan Suriyeliler, bu inanılmaz cesaretlerinin bedelini canlarıyla ödememeliler" dedi.

Görgü tanıklarına göre, Der'a kentinde dün bazı kamu binalarını ve araçları ateşe veren protestocuların üzerine ateş açılması sonucu bir kişi hayatını kaybetti, yaklaşık yüz kişi de yaralandı.

Ancak Suriye hükümeti, halka ateş açılmadığını ve ölen olmadığını söylüyor.

Göstericiler, Cuma günü duvarlara özgürlük yanlısı yazılar yazan 15 çocuğun gözaltına alınması sonrası başlayan protestoların ilk iki gününde de dört kişinin öldüğünü savunuyor.

Ancak hükümet ölü sayısının iki olduğunu belirtiyor. Devlet Başkanı Beşar Esad'ın bu kişilerin ailelerine taziye mesajı gönderdiği belirtiliyor.

48 yıllık olağanüstü hal

Tunus ve Mısır'da yönetimleri deviren ayaklanmalar Suriye'de demokratik reform yapılmasını ve olağanüstü hal yasalarının kaldırılmasını isteyenleri cesaretlendirmişti.

Suriye 48 yıldır olağanüstü hal yasalarıyla yönetiliyor. Ülkede yoksulluk ve işsizlik yüksek boyutlarda. Muhalifler, yolsuzluk ve adam kayırmacılığın yaygın olduğunu söylüyor.

Ülkeyi 30 yıl yöneten babası Hafız Esad'ın yerine 2000 yılında iktidara gelen Beşar Esad, ekonomik açılımlara rağmen muhalefete müsamaha göstermiyor.

Suriye hapishanelerinde binlerce siyasi tutsak var. Başlıca muhalefet grupları yasaklı. Hükümet bazı internet sitelerine de izin vermiyor ve medyayı sıkı bir şekilde denetim altında tutuyor.

Esad Ocak ayında Wall Street Journal gazetesine verdiği mülakatta Suriye'nin Tunus ve Mısır'dan daha istikrarlı bir ülke olduğunu söylemişti.

Ülkesinde halk ayaklanmasını olası görmediğini belirten Esad, bir dizi reform vaadinde bulunmuştu.