Başbakan Erdoğan’ın en yakınındaki kurmaylarından biri olan Ömer Çelik, NTV canlı yanında Suriye-Irak-PKK ekseninde yaşananları yorumladı.
Abone olAK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtladı.Çelik, Türkiye'nin komşuları Irak-Suriye ekseninde terör ve Esad rejimiyle ilgili gelişmeleri değerlendirdi.
PKK sorununa değinen Ömer Çelik, Esad yönetiminin terör örgütü ile işbirliğini reddettiğini vurguladı.
İşte söyleşiden satırbaşları:
ESAD'A DESTEK
"Rusya, Suriye konusundaki girişimini ilk başta yapsaydı faydası olabilirdi. Suriye'nin başında diktatöryal bir iktidar yok, katliam şebekesi var. Rusya ve İran Suriye'yi destekler gibi göründüğü için bu yaklaşım Beşar Esad'a daha fazla katliam yapmaya zaman kazandırıyor.
Arap Birliği'nin gerçekleştirmediğini Rusya gerçekleştiremez. Suriye'ye uluslararası müdahaleye karşıyız. İran ve Rusya'nın verdiği gözü kapalı destek, müdahale isteyenlerin elini güçlendirecektir."
SURİYE-PKK
"Suriye rejiminin PKK kartını oynayacağını söyleyemez. PKK 'Ben senin hizmetindeyim' demiştir. Suriye rejimi PKK'nın terörist hizmetini kabul etmemiştir."
IRAK İLE İLİŞKİLER
"Irak'ta bütün taraflarla görüşebilen, Irak'ın bütünlüğünü savunan tek ülke biziz. Bütün etnik ve dini gruplara eşit mesafede duruyoruz. Maliki, bir mezhepçilik temelinde Irak'ı bir uydu devlet haline getirmeye çalışıyor. Sayın Başbakan, geleceği gördüğü için Irak'ı uyardı. Maliki, Irak'ın bir problemi haline gelmiştir.
'SOYKIRIMI İNKAR YASASI'
"Fransa'daki tasarı konusunda işin bu noktaya gelmesi hem sevindirici hem düşündürücüdür. Fransa'nın kendi ve Avrupa değerlerine gölge düşürmesi düşündürücüdür. Avrupa Birliği'nde (AB) bunu engelleyecek mekanizma olmaması da meseledir. AB, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sakozy'nin adımı karşısında engelleyici bir adım atamadı. AB, hiçbir değerlendirme ortaya koyamıyor. AB artık kendi içine kapanmış, kendi sorunlarıyla ilgili olarak bir birlik haline geldi. 77 senatör 65 meclis üyesi bir adım attı. Bu mesele ifade hürriyetine, anayasaya, Avrupa'yı Avrupa yapan temellere aykırıdır. Sarkozy, Başbakan Erdoğan'a gönderdiği mektupta 'bu somut bir olaydan ya da ülkeden bahsetmiyor' diyor. Sarkozy, Ermeni oylarını almak için gündeme getiriyor. Fransa'daki Ermeni diasporasının buna dikkat etmesi gerekir. Ermenistan'la protokoller niye imzalandı? Başkaları araya girmeden karşılıklı konuşmak için imzalandı.
Anayasa Konseyi'nin nasıl bir karar vereceğini değerlendiremem. Anayasa Konseyi, bunu kabul edebilir, reddedebilir, görüştükten sonra düşürebilir. Sarkozy yeniden Meclis'e getirebilir.
Vizyon sıkıntısı çeken Sarkozy gibi sığ bir siyasetçi, Türk ve Ermeniler arasındaki konuşma zeminine de zarar veriyor.
Şu anda oraya gidip 'Soykırım yoktur' demek gündemimizde yok. Oraya gittiğimizde görüşümüz sorulursa bu çağdışı yasağı tanımayız, söyleriz. Kalıcı yaptırımlar olacaktır. Türkiye-Fransa ilişkilerinde 100 yıl sonra bile geriye dönmeyecek kadar yaptırımlar olabilir."
'ULUDERE'DE GERÇEĞİN PEŞİNDEYİZ'
"Uludere konusunda kasıtlı bir katliam çerçevesi çizip, hükümeti bunun içine yerleştirmeye çalışan yorumları ibretle okuyoruz. Biz Türkiye'deki bütün bu provokasyonlara, çetelere, devletin içinde bulunup da illegal işler yapanlara karşı mücadele etmiş en etkili siyasi hareketiz. Bizim dönemimizde hiçbir şey gizli kalmaz. Ama burada hükümetin soğukkanlılıkla bütün bir tabloyu görerek bir değerlendirme yapması gerekir. Dolayısıyla bu sürecin devam etmesi hemen birilerinin baştan verdiği yargılara uyacak şekilde birtakım açıklamalar yapılmaması, birilerinin eleştirinin zemini teşkil etse de, biz sadece gerçeğin peşindeyiz. Gerçek ortaya çıktıktan sonra gereğini yerine getirerek, ne kadar hızlı ve etkili hareket ettiğimizi halkımız çok iyi biliyor. BDP bunu demiş, başkası bunu demiş, bunlar bizi ilgilendirmez. Biz gerçeğin peşindeyiz. Gerçek net olarak ortaya çıktığı zaman kamuoyuyla paylaşırız. Hükümetimiz geçmişte çok daha büyük olayların üzerine gitmiştir. Bir kusur ya da yanlış varsa bu açığa çıkarılır."
'PKK AĞIR ZAYİAT VERDİ'
"Geçmişte PKK devlet içindeki terörle mücadelenin organizasyonel bozukluklarından dolayı kendisine 'yenilmez' bir imaj üretmişti. Fakat yeni dönemde, devletin bütün birimleri arasındaki koordinasyon temelinde, gerek Irak tarafından aldığımız bilgiler, gerek kendi bilgilerimiz PKK'nın ağır bir zayiat içinde olduğu gösteriyor. Bu da şunu göstermektedir ki; terör yoluyla -Arap Baharı'nın da gösterdiği gibi- varılacak bir yol yoktur. Silah yoluyla varılacak bir yol yoktur, demokrasi kanalları açıktır. Teröre karşı tam mücadele ederiz. Siyasi meseleler konusunda muhatabımız demokratik bir zihniyete sahipse onunla da tam müzakere ederiz."