Hükümet güçleri kentin doğusuna ilerliyor. Bölgede IŞİD ile de savaşan muhaliflerin bölünmüş olmaları ordunun işini kolaylaştırıyor. Halep'in düşmesi halinde muhalifler ağır darbe alacak, Suriye'de tüm dengeler değişecek.
Abone olSuriye ordusu ülkenin en büyük kenti ve ticaret merkezi Halep'te muhaliflerin elindeki son bölgeleri de kuşatıyor. Hükümet güçleri kentin doğusuna ilerliyor.
Bölgede Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ile de savaşan muhalifler, kendi aralarında da bölünmüş durumda.
Özgür Suriye Ordusu, El Nusra Cephesi ve İslami Cephe arasında koordinasyonun olmaması, ordunun işini kolaylaştırıyor.
Halep'te bazı bölgeler muhalifler, bazı bölgeler ise rejime bağlı güçlerce kontrol ediliyor.
Suriye ordusunun bölgede kaybettiği bazı yerleri Haziran ayında geri almasında, Lübnan'daki Şii Hizbullah hareketinin verdiği destek de etkili olmuştu.
Halep'te çatışmalar halen kentin eski mahallelerinde ve kuzeyinde yoğunlaşmış durumda.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura taraflara yeni bir ateşkes planı sunmuş, ülkede çatışmaların Halep'ten başlayarak bölge bölge dondurulmasını istemişti.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, önerinin .
300 bin kişi kuşatma altında
Suriye'de Mart 2011'de Dera'da başlayan rejim karşıtı isyan zamanla iç savaşa dönüşmüştü.
Çatışmalar Temmuz 2012'de kuzeydeki Halep kentine sıçramış, şehrin BM Dünya Mirası listesindeki tarihi çarşısı da yerle bir olmuştu.
Halep'te yaklaşık 300 bin kişinin ordunun kuşatması altındaki bölgelerde yaşadığı bildiriliyor. Halepliler uzun süredir elektrik ve su sıkıntısı yaşıyor.
BBC'ye konuşan bir Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi, Suriye hükümetine, yardım kuruluşlarının bölgeye erişimlerine ve tüm ihtiyaç sahiplerine el uzatmasına izin verme çağrısı yaptıklarını söyledi.
Geçen haftayı Halep'te geçiren BBC muhabiri Lyse Doucet ise Halep'in düşmesinin Batılı ülkelerin de desteklediği muhalifler için ağır bir darbe olacağını ve Suriye'de tüm dengeleri değiştireceğini belirtiyor.
En büyük insani kriz
Suriye'de halen dünyanın en büyük insani krizi yaşanıyor.
BM verilerine göre iç savaş sonucu üç milyondan fazla Suriyeli ülkeyi terk etti. Bu kişilerin çoğu halen Lübnan ve Türkiye'de yaşıyor. Ürdün, Irak ve Mısır da on binlerce sığınmacıyı ağırlıyor.
Yaklaşık altı buçuk milyon Suriyeli de, ülkelerinde kalsa da evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Yine BM verilerine göre Suriye'de yaşayan yaklaşık 11 milyon kişinin de insani yardıma ihtiyacı var.