Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Suriyeli muhalif liderlerle görüşmeye hazır olduğu açıklamasına muhalefet olumsuz yanıt verdi. Suriye muhalefeti Moskova'nın Esad'a vermiş olduğu destekten dolayı önce özür dilemesini talep etti.
Abone olSuriyeli muhalif liderlerle görüşmeye hazır olduklarını açıklayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a muhalefet kanadı olumsuz tepki verdi.
Lavrov dün yaptığı açıklamada Suriye muhalefetiyle Mısır'daki diplomatlar aracılığıyla temasa geçtiklerini ve Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın muhaliflerle masaya oturmasını istediklerini söylemişti.
Ancak Suriye muhalefeti, Rusya'nın görüşme önerisini kabul etmediklerini ve Moskova'nın Beşar Esad'a vermiş olduğu destekten dolayı özür dilemesini beklediklerini duyurdu.
El Cezire televizyonuna bir mülakat veren Suriyeli muhalif lider Ahmed Moaz El Hatib, ''Moskova'ya görüşmeye gitmeyeceğimizi kendilerine açıkça belirttik. Eğer net bir gündem belirlenirse belki bir Arap ülkesinde bir araya gelebiliriz.'' dedi.
Özür beklentisi
Hatib, ''Lavrov'dan bir özür bekliyoruz. Rusya, Suriye'deki rejimin barbarlığını neden açıkça kınamıyor ve Esad'a iktidardan inmesi için açık bir çağrıda bulunmuyor? Bizim için herhangi bir görüşmenin en temel koşulu budur.'' diye konuştu.
Lavrov dün Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, Mısır'daki Rus Büyükelçiliği aracılığıyla Suriye Ulusal Koalisyonu'yla iletişim kurduklarını ve Suriyeli muhalif lider Ahmed Moaz El Hatib'le görüşmeye hazır olduklarını belirtmişti.
Fakat Rus Dışişleri Bakanı, bu temasın Suriye muhalefetini resmen tanıdıkları anlamına gelmeyeceğini de kaydetti.
Rusya bu ay başında, Suriye'deki muhalefet güçlerini Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanıdığını açıklayan ABD hükümetini eleştirmiş, ama aynı zamanda geçtiğimiz günlerde Moskova'dan Esad yönetiminin mücadeleyi kaybedebileceğinin ilk kez kabullendildiği bir açıklama gelmişti.
Basın toplantısında Lavrov, perşembe günü Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Makdad'la görüştüklerini ve muhalefetle pazarlık masasına oturmaları çağrısında bulunduklarını belirtti.
Esad'a çağrı
Lavrov, Beşar Esad'ın iktidarı bırakması yönündeki uluslararası çağrılara ise Rusya'nın destek vermeyi halen reddettiğini vurguladı.
Rusya, hükümet güçleri ve muhalifler arasında 21 aydır süren çatışmalarda, Çin'le birlikte Esad rejiminin en önemli müttefiklerinden biri oldu.
Rusya ve Çin, Suriye rejiminin şiddet kullanmasını kınayan iki BM Güvenlik Konseyi kararını veto etti.
Diplomatik planda bu gelişmeler yaşanırken, Suriye ordusundan sayıları 55'i bulduğu söylenen bir grup subayın saf değiştirerek Türkiye'ye kaçtığı bildirildi.
Gelen haberlerde, kaçan askerlerden ikisinin Suriye hava kuvvetleinde komutan olduğu iddiasına yer veriliyor.