Suriye muhalefet yetkilileri, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın şiddeti sona erdirmek için çaba harcayacağı yolundaki açıklamasını yeterli bulmadı. Muhalefet, 'Kendi kent ve kasabalarını bombalayan Esad iktidarda kalamaz' diyor.
Abone olSuriye muhalefeti Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ülkede Mart ayından beri devam eden şiddeti sona erdirmek için verdiği güvenceleri inandırıcı bulmadı.
Esad, Şam'ı ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a istikrarı sağlamaya yönelik planlarda işbirliğine hazır olduğunu söylemişti.
Ancak Suriye ordusu muhalefetin güçlü olduğu Humus ve diğer kentlerdeki saldırılarına devam etti.
Amerikan Yönetimi Lavrov'un ziyaretinin amacından emin olamadığını açıkladı.
Diyalog çağrısı
Lavrov Esad'la görüştükten sonraki açıklamasında Suriye hükümeti ve muhalefet arasında diyalog çağrısında bulundu.
Rus Bakan, "Cumhurbaşkanı Esad, hangi taraftan gelirse gelirsin şiddetin durdurulması için herşeyi yapmaya hazır olduğu güvencesini verdi" dedi.
Sergey Lavrov, Arap Birliği'nin Kasım ayında ortaya attığı plan çerçevesinde bir çözüme ulaşılması gerektiğini söyledi. Arap Birliği, yakın bir zaman önce de Esad'ın istifa etmesi çağrısında bulunmuştu.
Lavrov bu çağrıyı destekleyip desteklemedikleri konusuna değinmedi.
Suriye resmi haber ajansı Sana, Esad'ın krizin çözümüne yönelik çabaları memnunlukla karşıladığını duyurdu.
Ancak muhalefet liderleri Suriye ordusunun halen devam eden saldırılarına gönderme yaparak Esad'ın uzlaşma için geç kaldığını söylediler.
Sürgündeki muhalefet lideri Kemal el Lebvani Reuters ajansına "Kendi kent ve kasabalarını bombaladıktan sonra Esad'ın iktidarda kalması mümkün değil. Esad, ya Suriye'yi kargaşaya sürüklemek ya da pazarlık şansını artırmak için orduyu kullanıyor" dedi.
ABD'nin tepkisi
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Lavrov'un ziyaretinin hedefinin ne olduğunu bilmediklerini söyledi.
Carney, "Herşeyi Esad'ın atacağı adımlara bağlamak, sadece Rusya'nın çıkarları açısından değil, bölgenin istikrarı ve Suriye'nin geleceği için de başarısızlık reçetesidir" dedi.
Geçen hafta Rusya ve Çin, Suriye'yi kınayan ve Arap Birliği'nin yeni barış planına destek veren BM karar tasarısını veto etmişti. Plan, Esad'ın istifa ederek yetkilerini yardımcısına devretmesini ve muhalefetle geçiş hükümeti konusunda görüşmeler yapılmasını öngörüyor.
Moskova, bu karar tasarısının Suriye'de rejim değişikliği dayattığını söylüyor.