ABD lideri Obama, Suriye'ye müdahale için "nihai kararı" vermediğini belirtti ancak "ucu açık" bir harekette bulunmayacaklarını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise Suriye kuvvetlerinin 21 Ağustos'ta yaptığı saldırıda 1429 kişinin öldüğünü söyledi.
Abone olAmerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Şam'da meydana geldiği belirtilen kimyasal saldırıyı "dünyaya meydan okuma" diye nitelendirerek, "dar kapsamlı bir hareket" hazırlığı mesajı verdi.
Obama, ABD Kongresi üyeleriyle ve müttefikleriyle görüşmelerinin sürdüğünü belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, Suriye kuvvetlerinin 21 Ağustos'ta kimyasal saldırıyla 426'sı çocuk, 1.429 kişiyi öldürdüğünü iddia ederek, sınırlı bir müdahaleden kaçınmayacaklarını belirtti.
Türkiye'nin de Beşar Esad rejiminin suçlu olduğundan şüphesi olmadığını belirten ABD'li bakan ayrıca, Şam'da incelemeler yapan silah denetçilerinin Washington tarafından "bilinenin dışında bir şey söylemeyeceğinin" altını çizdi.
Suriye'yi terk etmeye hazırlanan denetçilerin topladıkları numunelerin laboratuvarlarda incelenmesinin ardından bir rapor hazırlanacak.
Obama: Son karar verilmedi
ABD Başkanı Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Suriye konusunda "dar kapsamlı bir hareket" üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Ucu açık bir yükümlülük düşünmüyoruz. Askerlerin ayak basmasını içeren bir yaklaşımı düşünmüyoruz" diye konuştu.
Müttefikleriyle ve ABD Kongresi üyeleriyle görüşmelerinin sürdüğünü dile getiren Obama, Suriye'deki kitle imha silahlarının hem dünyaya meydan okuma olduğunu, hem de ABD ulusal güvenliğini ve İsrail, Ürdün gibi bölgedeki Amerikan müttfiklerini tehdit ettiğini söyledi.
ABD Başkanı, "nasıl karşılık verileceği konusunda nihai kararı vermediğini" sözlerine ekledi.
Kerry: 3 gün boyunca hazırlık yapıldı
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Şam'da yüzlerce kişinin ölümüne yol açan olayla ilgili olarak Amerikan istihbaratının yaptığı değerlendirmeleri basın toplantısıyla duyurdu.
"Bildiğimiz şeylerden bazılarını halkla paylaşamayız ama paylaşabileceklerimiz şunlar" diyen Kerry, özetle şunları söyledi:
- Suriye, Orta Doğu'nun en büyük kimyasal silah programlarından birine sahip.
- Bu stokları bu sene daha küçük çaplı saldırılarda, kendi halkına karşı, birkaç kez kullandılar.
- Saldırı öncesindeki 3 gün boyunca kimyasal silah personelleri o bölgede hazırlık yaptı.
- O bölgedeki diğer personellerine bir saldırıya hazır olmalarını, gaz maskelerini hazır bulundurmalarını söylediler.
- Füzelerin nasıl, nereden ve ne zaman ateşlendiğini de biliyoruz.
- Türkiye de rejimin sorumlu olduğundan şüphesi olmadığını söyledi.
-
Suriye konusunda verilecek karar ne olursa olsun; Afganistan, Irak veya Libya'dakine benzemeyecek.
- Bu aynı zamanda, Şam'dan taş atımı uzaklıktaki Ürdün, Türkiye ve Lübnan gibi yakın dostlarımızla ilgili bir durum.
- BM silah denetçileri saldırıyı kimin gerçekleştirdiğini değil, saldırı olup olmadığını belirtecek. BM bildiğimizden başka bir şey söylemeyecek.
Kerry, konuşmasının sonunda ABD Başkanı Barack Obama'nın "belli hedeflere yönelik ve sınırlı" bir operasyon konusundaki kararını yakında vereceğini dile getirdi.
Obama Washington'da Ulusal Güvenlik Konseyi ile görüşme halinde.
Numuneler incelenecek
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un sözcüsü Martin Nesirky, BM denetçilerinin geçen hafta Şam'da gerçekleşen kimyasal silahlı saldırı ile ilgili numune toplama işleminin sona erdiğini açıkladı.
Sözcü, alınan örneklerin tümüyle incelenmesi için ne kadar zaman gerekeceğinin belli olmadığını, ancak kesin sonuca varmak için bu incelemelerin tamamlanması gerektiğini belirtti.
Bu arada Ban Ki-moon BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinin temsilcileri ile görüştü.