BIST 9.685
DOLAR 33,96
EURO 37,76
ALTIN 2.823,55
HABER /  GÜNCEL

Suriye krizi Fas'ta masaya yatırılıyor

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı Arap Birliği toplantısı öncesinde gündeme Başbakan Erdoğan'ın Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a yönelttiği sert kınama damgasını vurdu.

Abone ol

Arap Birliği, muhaliflere karşı şiddet kullandığı gerekçesiyle Suriye'nin üyeliğini askıya alışından sonra bugün Fas'ta tekrar toplanıyor.

Suriye, toplantıya katılmayacağını söyledi.

Arap Birliği'nden Beşar Esad'a karşı yükselen en sert eleştiri, Ürdün'den gelmişti. Ürdün Kralı Abdullah, Esad'dan görevden ayrılmasını istedi.

Arap Birliği'nin üyeliği dondurma kararına öfkeyle tepki veren Suriye, bu adımın arkasında ABD'nin bulunduğunu söylüyor.

Esad yönetimi, ''komplolara karşı taviz vermeyeceklerini'' açıkladı.

Fas'taki toplantıya, ''Suriye halkına zarar vermeyecek yaptırımların uygulanmasını'' talep eden Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katılıyor.

Arap Birliği toplantısının arefesinde, Başbakan Erdoğan'ın Suriye hükümetine yönelttiği sert eleştiriler dün gündeme damgasını vurdu.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı bugüne kadar kullandığı en sert ifadelerle kınayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhaliflerini öldüren ve hapse atan hiçbir rejimin ayakta duramayacağını söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan, "Mazlumun kanı üzerine gelecek inşa edilmez, aksi takdirde tarih kanla beslenen liderler olarak anar. Sen de Esad, şu anda o sayfayı açmaya doğru gidiyorsun." şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarıyla aynı gün Türkiye ile Suriye arasındaki ortak petrol arama projesinin rafa kaldırıldığı duyuruldu.

Beyaz Saray, Türkiye'nin ''güçlü duruşundan'' memnuniyetini ifade etti.

Türkiye'deki BBC muhabiri, Türkiye ile Suriye arasında geçen yıl yaklaşık 2 buçuk milyar dolar olan ticaret hacminin şu an hemen hemen tamamen durmuş olduğunu aktarıyor.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, halihazırda Suriye'ye elektrik ihracatına devam ettiklerini, fakat bunun da durdurulabileceğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler, Suriye'de Mart ayından bu yana devam eden protesto gösterilerinde şimdiye dek 3500'ü aşkın insanın öldürüldüğünü kaydediyor.