BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Suriye krizi: Cenevre görüşmelerinde ikinci tur

Suriye yönetimi ve muhalif grupların temsilcilerinin katılacağı Cenevre görüşmelerinin ikinci turu bugün yapılacak. Geçen ay yapılan ilk turda taraflar somut bir anlaşma üzerinde anlaşamamış ve birbirlerine hakaretler etmişti.

Abone ol

Suriye yönetimi ve muhalif grupların temsilcilerinin katılacağı Cenevre görüşmelerinin ikinci turu bugün yapılacak.

Geçen ay yapılan ilk turda taraflar somut bir anlaşma üzerinde anlaşamamış ve birbirlerine hakaretler etmişti.

Ancak daha sonra BM Temsilcisi Lakhdar İbrahimi bir tür "ortak zeminin" bulunduğunu belirtmişti.

Cenevre görüşmeleri, kuşatma altındaki Humus kentinden üç günlük ateşkes sırasında yüzlerce kişinin tahliye edilmesini izleyecek.

Tahliyeler havan topu ateşi ve çatışmalar karşın yapıldı. Çatışmalar nedeniyle taraflar birbirlerini suçladı.

2011'de başlayan ülkedeki iç savaş 100 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı.

Savaş ayrıca 9,5 milyon kişinin evlerini terk etmesine yol açtı ve hem Suriye'de, hem de komşularında büyük bir insani kriz yşanmasına neden oldu.

31 Ocak'taki son görüşmelerde iki taraf da taviz vermeye uzak görünüyordu.

Hükümet "teröre" karşı mücadele ettiğini söylerken, muhalif güçler önceliğin Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın iktidarı terk etmesi olması gerektiği görüşünde.


Muhalifler, hükümetin bir geçiş yönetimi oluşturulmasını öngören 1. Cenevre görüşmeleri bildirisini imzalamasını istiyor.

Esad yönetimi ise, iktidar değişimine karşı.

Uzmanlar, Esad yanlısı güçlerin cephede ilerlemesi ve isyancı güçlerin ülkenin kuzeyi ve doğusunda birbirleriyle çarpışması nedeniyle Şam yönetiminin bu tutumunda daha da ısrarcı olacağını söylüyor.

Cenevre'deki BBC Muhabiri Bridget Kendall, yeniden buluşmaya hazırlanan savaşlar arasındaki görüş ayrılıklarının hala çok büyük olduğunu belirtiyor.

Humus'ta tahliye

Suriye'nin Humus kentinde isyancıların kontrolündeki eski şehir bölgesinden 600'den fazla sivilin tahliye edildiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler ve Kızılay ekiplerinin de, hükümet güçleri tarafından bir yıldan uzun süredir abluka altında tutulan eksi şehir bölgesine yardım malzemesi götürmeyi başardığı açıklandı.

BBC Muhabiri Jim Muir, bölgeye yardım malzemesi taşıyan bir konvoy girdiğini ve çoğunlukla kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan sivillerin tahliye edildiğini belirtti.

Wall Street Journal gazetesinin Humus'taki muhabiri Sam Dagher ise Twitter mesajlarında tahliye edilen ondan fazla erkeğin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını ve bilinmeye bir yere götürüldüklerini söyledi.

Dün, Humus'ta insani nedenlerle ilan edilen üç günlük ateşkesin son günüydü.

Humus Valisi Talal el Barazi bölgeden çıkmak isteyenler için ateşkesin üç gün daha uzatılabileceğini belirtti.