Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 22 Ocak'ta Cenevre'de yapılacak barış görüşmelerine Suriye hükümeti ile muhalefetin ilk kez birlikte katılacağını açıkladı.
Abone olBirleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 22 Ocak'ta Cenevre'de yapılacak barış görüşmelerine Suriye hükümeti ile muhalefetin ilk kez birlikte katılacağını açıkladı.
Ban, "Suriye'de yaşanan acılara son vermek için bu fırsatı kaçırmak affedilmez olur" dedi.
BM, ABD ve Rusya tarafların soruna siyasi bir çözüm bulması için aylardır çaba gösteriyordu.
Fakat muhalefeti kimin temsil edeceği ve Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın akıbeti konusunda anlaşmaya varılamıyordu.
Yapılacak uluslararası barış konferansı, BM destekli Suriye Eylem Grubu'nun Haziran 2012'de İsviçre'nin Cenevre kentinde yaptığı toplantının ardından yayımlanan Cenevre Bildirisi'ni uygulamaya çalışacak.
Bildiri, şiddete son verilmesi ve "karşılıklı irade birliği temelinde" geçici bir hükümet kurulmasını, bu hükümette Esad yönetimi altında hizmet veren görevlilerin ve muhalefetin birlikte yer almasını öngörüyordu.
Kasım ayı başlarında, Suriye'deki ana muhalif ittifak olan Ulusal Koalisyon, belli koşulların gerçekleşmesi durumunda ikinci Cenevre görüşmelerine katılacağını açıklamıştı.
Koalisyon, yardım kuruluşlarına kuşatma altındaki bölgelere giriş izni verilmesini ve başta kadın ve çocuklar olmak üzere gözaltında tutulanların serbest bırakılmasını koşul koymuştu.
Koalisyon lideri Ahmed Carba ayrıca Esad'ın "geçiş sürecinde hiçbir rol üstlenemeyeceğini" vurgulamıştı.
Suriye hükümeti "ilke olarak" konferansa katılacağını açıklamıştı.
Fakat aynı zamanda "teröristler"le görüşmeyeceğini de ifade etmiş, Esad'ın ayrılmasını gerektiren hiçbir siyasi çözümü kabul etmeyeceğini vurgulamıştı.