BIST 9.477
DOLAR 34,42
EURO 36,40
ALTIN 2.840,91
HABER /  GÜNCEL

Suriye konusunda 'tek ses' çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, uluslararası toplumu Suriye konusunda 'tek bir ses' olarak davranmaya çağırdı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, uluslararası toplumu Suriye konusunda 'tek bir ses' olarak davranmaya çağırdı.

Hillary Clinton, Suriye'de devam eden 'korkunç şiddet sürecinin' tüm dünyayı şoke ettiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Clinton, "Şu an, tüm ülkelerin, daha önce çabalarımızı engelleyenlerin bile, Arap Birliği'nin hazırladığı insanî ve siyasî yaklaşımı desteklemesinin tam zamanıdır" dedi.

Clinton, Rusya ve Çin'i kast ederek, uluslararası toplumun, 'tek bir ses olarak, hiçbir tereddüt göstermeden Suriye'de masum sivillerin öldürülmesine ve siyasî geçiş sürecinin başlamasına dur demesi' gerektiğini söyledi.

Hillary Clinton'ın sözlerine benzer açıklamalar İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan da geldi.

Hague ve Ban, Suriye hükümetinin, halkını koruma konusunda sorumluluklarını yerine getirmekte başarısız olduğunu ve bazı şehirlerde kendi vatandaşlarına askerî operasyonlar ve orantısız güç kullanarak saldırdığını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Suriye'de yaşananlardan büyük bir endişe duyduklarını söyledi ancak Arap dünyasındaki değişimin uluslararası toplumu yanlış yönlendirerek ya da Güvenlik Konseyi'ni kandırarak elde edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Lavrov, Suriye yönetimiyle sürekli temas halinde olduklarını belirtti ve Rusya'nın tutumunun, Suriye'de çözüm olasılığını sekteye uğratan tek gerekçe olduğu iddialarının doğru olmadığını söyledi.

Humus'ta çok sayıda ölü

Suriyeli rejim muhalifleri Humus kentinde düzenlenen saldırılarda en az 47sivilin daha öldüğünü ileri sürdü.

Humus'ta yaşayan Hadi Abdullah adlı bir insan hakları eylemcisi, AFP ajansına kentin iki mahallesinde 26 çocuk ve 21 kadının cesedini bulduklarını söyledi.

Suriye'de bağımsız medyaya getirilen ağır kısıtlamalar nedeniyle bu haberleri doğrulamak mümkün değil.

Muhalifler ölümlerden Suriye güvenlik güçlerini sorumlu tutuyor.

Ölümleri doğrulayan hükümete göre ise sorumlu 'silahlı teröristler'.

İki grup da ölümlerden hükümet yanlısı Şebiha milislerini sorumlu tuttu.

Haftalardır ordunun saldırısı altında olan Humus'ta kentin bazı kesimleri yerle bir olmuş durumda.

Suriye Ulusal Konseyi adlı muhalefet grubu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplanmasını istedi.

Birleşmiş Milletler'e göre, geçen Mart'ta Esad yönetimine karşı başlayan ayaklanmada şimdiye kadar 7500'den fazla kişi öldü.

Esad yönetimi, ülkeyi parçalamak isteyen çetelere karşı savaştığını söylüyor.