BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,41
ALTIN 2.933,11
HABER /  GÜNCEL

'Suriye konusunda anlaşmaya varamazsak uluslararası kriz doğar'

İsviçre'nin bugün düzenlenen uluslararası konferansta BM ve Arap Birliği'nin temsilcisi Kofi Annan'ın öncülük ettiği Suriye barış planının nasıl kurtarılabileceği tartışılıyor. Annan, Cenevre'de mutlaka bir anlaşma sağlanması gerektiğini vurguladı.

Abone ol

İsviçre'nin Cenevre kentinde bugün düzenlenen uluslararası konferansta, BM ve Arap Birliği'nin temsilcisi Kofi Annan'ın öncülük ettiği Suriye barış planının nasıl kurtarılabileceği tartışılıyor.

Kofi Annan, konferansta yaptığı konuşmada, Cenevre'de Suriye barış planı konusunda eğer bir anlaşma sağlanamazsa uluslararası bir kriz doğabileceğini bildirdi.

Annan, Suriye'de kan dökülmesine son verilmesi konusunda bir anlaşma sağlanamazsa tarihin bunu çok kötü yargılayacağını söyledi.

Daha önce Rusya, Cenevre'de ortak bir zemin bulunması olasılığının yüksek olduğunu belirtmişti. Ancak bir Amerikalı yetkili, Moskova ile aralarında "güçlüklerin ve görüş ayrılıklarının" sürdüğünü kaydetmişti.

Cenevre konferansına Batılı ülkelerin yanı sıra, Rusya, Türkiye ve aralarında Katar'ın da bulunduğu Arap ülkeleri katılıyor.

BM ve Arap Birliği'nin temsilcisi Annan, Cenevre konferansı katılımcılarına, "Suriye'de daha fazla can kaybı yaşanmasından ve süre giden çatışmaların daha geniş bir bölge ve dünya için yarattığı tehlikeden siz sorumlu olacaksınız." dedi.

Kofi Annan, "Tarih kasvetli bir yargıçtır. Bugün doğru yolu seçmezsek hepimizi acımasızca yargılayacaktır." şeklinde konuştu.

'Nisan ortasından bu yana 4.700 can kaybı'

İnsan hakları grupları Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı 16 aydır yürütülen ayaklanmada şimdiye kadar 15.800 kişinin öldüğünü belirtiyorlar.

Kofi Annan'ın arabuluculuğuyla sağlanan sözde ateşkese rağmen Suriye'de çatışmalar ve şiddet devam ediyor.

İnsan hakları gruplarına göre, dün Suriye güçlerinin topçu ateşine hedef olan başkent Şam'ın bir banliyösüyle Humus kentinde 180'i aşkın kişi öldü.

Söz konusu gruplardan biri, ayaklanmanın başlamasından bu yana öldürülen 15 bin 800 kişiden 4.700'ünün, ateşkesin yürürlüğe konduğu Nisan ayı ortasından bu yana can verdiğini belirtiyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Cenevre'ye varışında yaptığı açıklamada, Suriye konusunda anlaşmaya varılmasının "çok güç göründüğünü" söyledi. Hague, "Biz öteden beri, Suriye'nin istikrarlı bir geleceğe sahip olması ve gerçek anlamda siyasi gelişme kaydedilmesi için Esad'ın yönetimi bırakması gerektiğine inanıyoruz." dedi.

Rusya, Esad'ın iktidarı bırakmaya zorlanacağı her türlü çözüme karşı çıkıyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da, ülkesine dışardan dayatılan hiçbir çözümü kabul etmeyeceğini söyledi. İran televizyonuna açıklama yapan Esad, Suriye'deki durumu "yabancı güçleri hiç ilgilendirmeyen bir iç mesele" diye niteledi.

Esad, dış baskının boyutları ne olursa olsun, hükümetinin iç güvenlik politikasını değiştirmeyeceğini de sözlerine ekledi.