BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Suriye: Kimyasal silahların ilk kısmı Lazkiye'den yola çıktı

Suriye'deki kimyasal silahların ilk grubu bir Danimarka gemisiyle bugün Lazkiye limanından yola çıkarıldı. Gemiye Rus ve Çin savaş gemileri eşlik ediyor.

Abone ol

Suriye'deki kimyasal silahların ilk grubu bir Danimarka gemisiyle bugün Lazkiye limanından yola çıkarıldı. Gemiye Rus ve Çin savaş gemileri eşlik ediyor.

Suriye'deki kimyasal silah stoklarını ortadan kaldırmayı amaçlayan BM desteğindeki anlaşma uyarınca, ilk aşamada, en tehlikeli silahlar taşınacak.

Daha önce kimyasal silahların toplanması girişimi, Suriye yetkililerinin zehirli kimyasal maddeleri Lazkiye'deki toplama noktasına götürmemesi nedeniyle, yarıda kalmıştı.

Kimyasal silahlar İtalya'ya götürülecek, orada Amerikan donanmasına ait bir gemiye nakledilecek ve daha sonra uluslararası sularda, gemideki özel üretilmiş titanyum tankın içinde imha edilecek.

Suriye'ye ait kimyasal silahların imhası projesi, Birleşmiş Milletler ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nce ortaklaşa yürütülüyor.

21 Ağustos'ta Suriye'nin başkenti Şam'ın çevresindeki tarım alanı Guta'daki üç kente sinir gazı sarin yüklü roketlerle saldırı düzenlenmesi ardından, ülkedeki kimyasal silahların imha edilmesi konusunda, ABD ile Rusya anlaşma sağlamışlardı.

Söz konusu saldırılarda yüzlerce kişi can vermişti. Batılı ülkeler söz konusu saldırının sadece Suriye hükümet güçlerince yürütülebileceğini açıklamış; Cumhurbaşkanı Beşar Esad ise saldırıdan isyancı güçleri sorumlu tutmuştu.

BM, bugün yayımladığı açıklamada Ark Futura yük gemisinde az sayıda konteyner bulunduğunu doğruladı.

Gemi şimdi uluslararası sularda, Lazkiye limanına yeni kimyasal silahların sevkedilmesini bekleyecek.

BM sözcüsü gemiye yükleme işleminin sadece iki saat sürdüğünü ama bu hassas operasyonun planlamasının aylardır devam ettiğini kaydetti.

Örgüt yetkilisi, BBC'ye yaptığı açıklamada kimyasal silahların Suriye'deki iki yöreden geldiğini belirtti ama bu yerleri açıklığa kavuşturmadı.

Kimyasal silahların nakli, şiddetli çatışmalar ve Şam-Lazkiye karayolu boyunca muhalefet gruplarının faaliyetleri yüzünden gecikmişti.

Varılan anlaşma uyarınca, ülkedeki kimyasal silahların yapımında kullanılan maddelerle araç-gereçlerin Haziran ayına dek ortadan kaldırılması gerekiyor.

"En kritik maddeler" diye nitelenen kimyasal silahlar arasında, deriyi ve gözleri kavuran, 20 ton kükürt hardal gazı bulunuyor.