Türkiye'de de tepki toplayan kısmi yasağın kalkmasında, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın orta sınıfın desteğini koruma isteğinin etkili olduğu sanılıyor.
Abone olSuriye uygulamaya koyduğu kısmi ithalat yasağını üzerinden iki hafta bile geçmeden kaldırdı.
Suriye hükümetinin döviz reservlerini korumak amacıyla aldığı yasak kararı, ülkenin sanayi ve ticaret çevrelerinde büyük tepki uyandırmıştı.
Yasak, boya ve plastik gibi üretim için gerekli ham maddelerin yanı sıra, otomobil ve beyaz eşya gibi tüketici mallarını da kapsıyordu.
Suriye Ekonomi Bakanı geçici yasağın, yarardan çok zarar verdiğini kabul etti.
Ajanslar yasağın kaldırılma kararında Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın orta sınıfın desteğini koruma arzusunun etkili olduğunu bildiriyorlar.
Suriye hükümeti Esad ailesinin 41 yıldır süren iktidarına karşı gösterilerin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamak amacıyla kısmi ithalat yasağı uygulamaya karar vermişti.
Karar, Türkiye'de de tepkiyle karşılanmıştı.
Türkiye'den yaptırım
Türkiye'nin yakında Suriye'ye karşı yaptırımlar uygulayabileceği bildiriliyor.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Güney Afrika'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında Suriye'deki gelişmeler de ele alındı.
Erdoğan Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kgalema Motlanthe ile düzenlediği ortak basın toplantısında Suriye'de yaşanan olaylarla ilgili olarak, ''güvenlik güçlerinin savunmasız insanlara karşı yapmış olduğu bu ölümlerin, bu saldırıların hiçbir insani açıklaması olamaz, vicdani açıklaması olamaz'' dedi.
Başbakan Erdoğan, ''Suriye'ye yönelik ABD ziyaretinizde bir yaptırım paketinden söz ettiniz. Bunun detayları netleşti mi?'' şeklindeki bir soruya da şu cevabı verdi:
''Bundan sonra bunun etaplarını hepsini ortaya koyarak yol haritamızı açıklayacağız. Aslında şu anda biliyorsunuz, zaten kısmen açıklamadan başlayanı da var, çünkü onlar artık adeta beklemeye tahammülü olmayan adımlardı ve bu adımları da attık."