BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Suriye için sürpriz yol haritası

ABD, Suriye'deki muhalefetin hükümetle diyalog kurması için baskılarını sürdürüyor. İşte ortaya atılan son iddialar.

Abone ol

ABD, Suriye'deki muhalefetin hükümetle diyalog kurması için baskılarını sürdürürken, Esad'ın görevini sürdürmesine olanak verebilecek, bir dizi reform öngören tartışmalı bir "yol haritası" hazırladı.

Suriye'deki rejim karşıtları Devlet Başkanı Beşar Esad'ın koltuğunu terk etmesi için taleplerini artırırken, ABD'nin gündeme getirdiği tartışmalı yol haritası, Esad'a görevini sürdürme fırsatı yaratacağına inanılıyor.

Suriye'deki muhalefet, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin henüz yayımlanmamış olan taslak üzerinde görüşmeler yapılması için girişimde bulunduğunu belirtti. Söz konusu taslak, Pazartesi günü Şam'da muhalefet tarafından düzenlenen ve bu açıdan bir ilk olan bir konferansta gündeme geldi. Ancak Washington konferansa destek verdiği iddialarını reddetti.

Esad, "sivil demokrasiye güvenli ve barışçıl bir dönüşümü" öngören yol haritasının hayata geçirilmesinin denetiminden sorumlu olacak. Yol haritası, "güvenlik güçlerinin daha sıkı kontrol edilmesini, şiddet yaydığı iddia edilen çetelerin dağıtılmasını, barışçıl gösteriler düzenlemenin yasal hak olarak kabul edilmesini, basın özgürlüğünün genişletilmesini ve geçici bir meclisin kurulmasını" içeriyor.

MUHALİF AYDINLAR ESAD'LA GÖRÜŞTÜ

Üç bin kelimeden oluşan taslakta ayrıca "düzenlenen meşru protestoları tanzim edemeyen" örgüt ve kurumların sorumluluğunu kabul etmeleri ve "açık, dürüstçe özür dilemeleri" istenirken, şiddet olaylarına kurban olanların aileleri için tazminat talep edildi.

Ayrıca, iktidardaki Baas Partisi'nin yeni siyasi partiler yasası kapsamına alınması çağrısı yapıldı. Ancak olası bir geçiş dönemi hükümetinde Baas Partisi 30 üye bulunduracak. Diğer 70 vekil ise muhalefet adayları ile Esad arasındaki görüşmelerde belirlenecek.

ABD'nin sunduğu yol haritası, Suriye'nin önde gelen aydınlarının oluşturduğu Ulusal Hareket Komitesi'nin liderleri Louay Hüseyin ve Maan Abdülselam'ın imzasını taşıyor. Diplomatlar, her iki aydının, Devlet Başkanı Esad'ın son konuşması öncesinde Başbakn Yardımcısı Faruk el Şara ile görüştüğünü ifade etti.

Komite, Pazartesi günü düzenlenen ve 150 kişinin katıldığı konferansta bir araya geldi. Konferans ABD tarafından memnuniyetle karşılandı.

Öte yandan, komite üyelerinden, ABD'nin Şam Büyükelçiliği danışmanı Vail Savah, "Suriye halkının yabancıların müdahalesinden şüphelenebilecekleri düşüncesiyle" taslağı imzalamadı.

"ESAD ASKERLERİNİ KENTLERDEN ÇEKME SÖZÜ VERDİ"

Bu arada ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili üyesi Dennis Kucinich, Esad'ın, iktidar karşıtı gösterilerin sürdüğü kentlerden askeri birliklerini çekme sözü verdiğini ifade etti.

Suriye'ye resmi bir ziyaret yapan Kucinich, "Beşar Esad'a birliklerini kentlerden çekme çağrısı yaptığını, Esad'ın da bunu yapacağına dair kendisine söz verdiğini ve bunu yapmaya başladığını bugün itibarıyla öğrendiklerini" söyledi.

Esad ile pazartesi günü görüşen Kucinich, "Esad'ın, iktidarda kalmak için değil, Suriye'yi ilerlemenin ve kalkınmanın doğal yoluna yöneltmek için bunu yapmaya hazırlandığını söylediğini" belirtti.

Görgü tanıkları ve insan hakları aktivistleri, Suriye birliklerinin, Türkiye sınırındaki dağlık bölgede güçlerini araziye yaydığını ve bölgede son iki günde 19 kişinin öldürüldüğünü ileri sürmüştü.

Suriye güçlerinin Cebel Ezzevye bölgesinde özellikle Rameh köyünde Çarşamba ve Perşembe günü ağır topçu ateşi düzenlediği iddia edilmişti.

'ESAD'IN VAKTİ TÜKENİYOR'

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye'nin Halep kentinde protesto gösterisi düzenleyenlere yönelik saldırıları kınadı.

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen bir uluslararası konferansta konuşan Clinton, "güvenlik güçleri ve hükümet tarafından oluşturulmuş çetelerce, Halep kentindeki göstericilere saldırılar düzenlenmesinin cesaret kırıcı olduğunu" belirtti.

Devlet Başkanı Beşşar Esad rejiminin, Suriye'nin başkenti Şam'da hafta içinde bir gösteriye izin vermekle birlikte kuzeydeki bir başka gösteriyi askeri tedbirlerle ezdiğini ve böylece tutarlı bir mesaj vermediğini belirten Clinton, "Tek bir miting, demokrasiye yönelik ciddi bir çaba anlamına gelmez" diye konuştu.

Konuşmasında, Esad hükümetinin vaktinin tükenmeye başladığını belirten Clinton, Suriye hükümetinin ciddi bir politik süreci geliştirmemesi durumunda giderek artan bir direnişle karşılaşacağı uyarısında bulundu.

Clinton ayrıca, Belarus'un siyasi mahkumları serbest bırakması gerektiğini belirtti.