BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Suriye için kritik 48 saat

BM Elçisi Kofi Annan, Suriye hükümetinin henüz barış sinyali vermediğini, ancak ateşkes için tanınan 48 saatlik süre dolana dek hala tutumunu değiştirebileceğini söyledi.

Abone ol

Suriye'de BM barış planı doğrultusunda ateşkes sağlanması için tanınan sürenin dolmasına rağmen, ülkeden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor.

Plan uyarınca Suriye ordusunun yerleşim merkezlerinden Salı günü çekilmesi, 48 saat sonra tam ateşkes sağlanması gerekiyordu.

Ancak muhalifler bugün onlarca kişinin daha öldürüldüğünü söylüyor.

Sürenin dolması ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye yönetimini köklü bir tavır değişikliği yapmaya çağırdı.

Özel elçi Kofi Annan'ın aktardığı raporun ciddi endişelerle değerlendirildiğini kaydeden Konsey, "önümüzdeki 48 saat içinde Suriye'nin askeri tutumunda somut değişiklikler görülmesi büyük önem taşıyor" dedi.

Annan, Konsey'e bazı yerlerden askerlerin çekildiğine ilişkin haberler alınmasına rağmen, sivil hedeflere yönelik askeri operasyonların sürdüğünü söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de, bazı birliklerin geri çekildiğini açıkladı.

'Hala şans var'

Annan, operasyon ve can kaybı haberlerine rağmen sunduğu barış planının çöktüğü yorumlarına destek vermeye yanaşmıyor.

Eski BM Genel Sekreteri, Perşembe sabahına dek tam bir ateşkes sağlanması fırsatının hala varlığının sürdürdüğünü belirtti. Tüm BM üyelerinden de buna uyulmasının önemini vurgulamalarını istedi.

Batılı diplomatlar şimdilik bu doğrultuda, Suriye rejimini 'son şans' olarak gördükleri planı uygulamaya çağırıyor.

Annan bunun için özellikle Suriye ile yakın ilişkileri olan Rusya ve İran'dan nüfuzlarını kullanmalarını istedi.

Annan gelişmeler doğrultusunda Perşembe günü yeniden Konsey'e bilgi verecek. Sonuç olumlu olmazsa, BM daha sert adımlar atacağını kaydediyor.

Ancak şimdiye dek Suriye yönetimine karşı askeri yaptırımlar uygulanması olasılığına şiddetle karşı çıkan Rusya ve Çin'in ne gibi adımları kabul edeceği henüz net değil.

Muhalif eylemcileri temsil eden gruplar ise, ateşkes kararına rağmen son çatışmalarda en az 60 kişinin de öldüğünü bildirdi.

Beşar Esad yönetimine karşı direnişin merkezi haline gelen Humus kentinde, topçu saldırısı sonucu en az 28 kişinin öldüğü bildiriliyor.

Yerel Koordinasyon Komiteleri adlı grup, Hama'da 20 kişinin öldüğünü duyurdu.

Halep, İdlib ve Dera ile Şam'ın bazı semtlerinden de çatışma haberleri geliyor.

Muhalif eylemciler Humus kentinin Deir Baalba semtinde bir toplu mezarda en az 37 ceset bulduklarını açıkladı.

Suriye'de son 13 ayda en az dokuz bin kişinin öldüğü şiddet olayları ardından BM ve Arap Birliği özel elçisi Kofi Annan şiddetin sona ermesi için hazırlanan aşamalı planı geçen ay Şam yönetimine sunmuş, Şam plana uyacağını bildirmişti.

Ancak ateşkese saatler kala muhaliflerden yazılı güvenceler istenmesi yönetimin ateşkes fikrine ne derece sadık olduğunun sorgulanmasına yol açtı.