Suriye'de yönetimin üst düzey isimlerini hedef alan bombalı saldırı ardından, BM yaptırımların ağırlaştırılması gündemi ile bir kez daha toplanıyor. Rusya 'askeri müdahale' itirazlarını sürdürüyor.
Abone olSuriye'de yönetim yetkililerinin isyanda şimdiye kadarki en ciddi saldırılara hedef olması ardından ülkedeki krizi sona erdirmeye yönelik uluslararası girişimler bugün yeniden BM zeminine taşınıyor.
BM Güvenlik Konseyi önümüzdeki saatlerde batılı ülkelerin hazırladığı ve Esad yönetimine ağır silahlar kullanmayı bırakmazsa daha ağır yaptırımlar uygulamayı hedefleyen bir karar tasarısını ele alacak.
Ancak Rusya taslağın varolan hali ile kabul edilemez olduğunu, çünkü içerdiği talepler yerine getirilmezse bunların askeri yollardan uygulatılmasına ortam yaratacağını kaydetti.
BM Genel Sekreteri Ban ki Mun ise Suriye halkının çok uzun zamandır çok eziyet çektiğini belirterek, Güvenlik Konseyi'nden etkili bir eylemde bulunmasını istedi.
BM özel elçisi Kofi Annan'ın hazırladığı çözüm planı uyarınca ülkeye konuşlandırılan gözlemcilerin görev süresi cuma günü doluyor.
Güvenlik Konseyi'ne sunulan tasarı görev süresini uzatırken, planın BM Ana Sözleşmesi'nin güç kullanımına olanak veren 7. maddesi doğrultusunda işletilmesini öneriyor.
Rusya ise bu girişime muhalefetini sürdürüyor. ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Başkanı Vladimir Putin arasında dün yapılan telefon konuşmasının da görüş ayrılıklarını bütünüyle gideremediği izlenimi yaygın.
Bu görüşme ardından iki ülke büyükelçileri de sonuçsuz kalan bir görüşme yaptı. Ancak diplomatlar tasarı nın görüşüleceği son ana dek uzlaşma çabalarının süreceğini söylüyor.
Batılı ülkelerin hazırladığı tasarı Rusya ve Çin gibi ülkelerin muhalefetine uğrarsa, Rusya'nın kendi hazırladığı aletrnatif metni masaya sürebileceği belirtiliyor.
ABD: Esad kontrolü kaybediyor
ABD yönetimi, dün Şam'da düzenlenen bombalı saldırıda ülkenin savunma ve güvenlik teşkilatlarının zirvesindeki üç yetkilinin ölümünü, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın kontrolü kaybettiğinin göstergesi olarak yorumluyor.
Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney "Bir geçiş sürecini desteklemek için tüm uluslararası ortaklarımızın bir araya gelmesi gerek" dedi.
Rusya, bazı ülkelerin muhalefeti sakinleştirip ikna etmek yerine tahrik ettiği eleştirisinde bulundu.
Dün Şam'daki saldırıda Esad'ın eniştesi ve Genelkurmay başkan yardımcısı Asıf Şevket'in yanı sıra, savunma bakanı Davud Raja ve kriz yönetimi sorumlusu Hasan Türkmeni öldü, içişleri bakanının da aralarında olduğu bazı yetkililer yaralandı.
Bir ulusal güvenlik zirvesini hedef alan saldırıyı hem Özgür Suriye Ordusu hem de adlı bir İslamcı örgüt üstlendi.
Şam'ın çeşitli mahalleleri bu saldırı öncesinde son 16 ayın en şiddetli çatışmalarına sahne oluyordu.
Saldırı sonrasında ordu, Suriye'yi suç ve cinayet örgütlerinden temizleme kararlılığında olduklarını açıkladı.
Saldırıya ilişkin haberler, kısa süre içinde Suriye resmi medya kuruluşlarınca duyuruldu. Ancak Şam'daki BBC muhabiri Lina Sinjab, başkentte daha önce düzenlenen bombalı saldırıların aksine, bu kez olay yerinden fotoğraf ve görüntü yayınlanmadığını belirtiyor.
Aslında dün yapılması gereken BM Güvenlik Konseyi oturumu saldırının etkisiyle bugüne ertelendi.
Lübnan'da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah saldırıyı kınayarak Suriye yönetimine başsağlığı diledi.
Ürdün Kralı Abdullah, saldırının Cumhurbaşkanı Esad açısından "muazzam bir darbe" olduğunu söyledi.
Suriye yönetiminden saldırı sonrasında patlamadan yabancı istihbarat teşkilatlarının sorumlu olduğuna dair bir suçlama yapıldı.
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, bu açıklamaya tepki göstererek, "açıklamanın kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur" dedi, dezenformasyon girişimleri yapıldığını savundu.