NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye için askeri seçeneğin hâlâ masada olduğunu söyledi.<br/>Brüksel’de Carnegie Avrupa Enstit...
Abone olNATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye için askeri seçeneğin hâlâ masada olduğunu söyledi.
Brüksel’de Carnegie Avrupa Enstitüsü’nde konuşma yapan Rasmussen, düşürülen Suriye helikopterine ilişkin Türkiye’nin NATO’ya bilgi verdiğini ve helikopterin Türk hava sahasını ihlal ettiğini bildiklerini ifade etti. Türkiye’nin bu konuda açıklama yaptığını belirten Rasmussen, "Benim de aktarılan bilgilerin doğrulundan şüphe etmem için hiçbir neden yok" değerlendirmesinde bulundu.
Rasmussen Suriye’ye yapılan askeri tehdidin diplomaside belli bir noktaya gelinmesini sağladığını belirterek şunları söyledi:
"Elbette Suriye’de uzun vadeli bir çözüm askeri yollarla olamaz, muhakkak politik çözüm olmalı. ’Neden Libya’da müdahale ettiniz?’ diye soruluyor sıkça bana. Suriye ve Libya çok farklı örnekler. Libya’da, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararı ve bölgesel destek vardı. Ayrıca Suriye’de askeri bir girişimin sonuçları ve gidişatı daha büyük belirsizlikler taşıyor. Ancak askeri seçenek hala masada. Esed ve rejiminin kullanılan kimyasallar konusunda sorumluluğuna gelince, o noktada elbette yaşanan şey uluslararası hukukun çiğnenmesidir dolayısıyla uluslararası yasalar içerisinde karşılığı verilebilir. İçinde bulunduğumuz kısa vadede bunun olmaması, olmayacağı anlamına gelmez."
Esed’in kimyasal silahları yok etmek için bir yıl süre ve bir milyar dolar istemesi konusunda ise Rasmussen, ABD ve Rusya arasında varılan uzlaşma ve takvime bağlı kalınması gerekeceğini kaydetti. Esed’in istediği bir milyar dolar konusunda ise yorum yapmadı.
ESED’İN O AÇIKLAMASI
Amerikan Fox televizyonuna konuşan Beşar Esed, 21 Ağustos’ta başkent Şam’ın dışında düzenlenen kimyasal silah saldırısından hükümet güçlerinin sorumlu olmadığı iddiasını tekrarladı. Esed, kimyasal silah stoklarını yok etmenin ’teknik açıdan çok karmaşık bir operasyon’ olduğunu söyledi. Esed, "Ayrıca çok para gerekiyor. Bazıları bir milyar dolar dolayında olduğunu tahmin ediyor. Çabuk yapılması gerekir diyen uzmanlara sormalısınız. Bunun belli bir takvimi var. Bir yıl, belki biraz daha fazla bir süre gerekebilir" dedi.
(İHA)