Ülkede çatışmalar devam ederken, dış kaynaklı savaşa karşı olduklarını hatırlatan muhalefet lideri hükümet yetkililerini görevlerini terk etmeye teşvik ediyor.
Abone olGöreve yeni gelen muhalefet lideri Şam’daki hükümet yetkililerine görevlerini terk etmeleri çağrısında bulundu.
İstanbul’da konuşan Suriye Ulusal Konseyi başkanı Abdelbaset Sayda, Birleşmiş Milletler tarafından onaylanmadığı sürece, konseyin Suriye’ye yapılabilecek herhangi bir dış müdahaleye karşı olduğunu hatırlattı.
Humus kentinde bulunan BBC muhabiri Paul Danahar çatışmalara rağmen şehir merkezinin kalabalık olduğunu ve çatışmaların çoğunluğunun meydana geldiği eski şehre giden yolun ordu tarafından kapatıldığını bildirdi.
Rejim ‘mücadele ediyor’
Bir Kürt olan Sayda, konsey Eylül ayında kurulduğundan beri başkanlık görevini yürüten Burhan Ghalioun’un istifasının ardından göreve geldi.
BBC’ye konuşan Sayda “Konsey dış kaynaklı bir savaş ya da müdahale çağrısı yapmıyor. Aksine ülkeyi bu yöne iten, halkı haksız bir savaşa sürükleyen rejimin kendisi” dedi.
İsveç’te sürgünde yaşayan Sayda Suriye’deki durumun hassas bir döneme girdiğini ifade etti. AFP haber ajansına konuşan Sayda Esad rejiminin “son ayağına girdiğini” söyledi.
“Sayısı çoğalan katliamlar ve bombalamalar hayatta kalmak için direndiğini gösteriyor” diyen Sayda, hükümet ya da onun kurumlarında görevli tüm yetkilileri de görevlerini terk etmeye teşvik ettiğini açıkladı.
Beyrut’ta bulunan BBC muhabiri Jim Muir, bu süreçte hükümetteki görevini terk edenler olduğunu ancak tüm bir birlik olarak ya da politik olarak rejim tarafından olan kişilerden görevini terk eden yetkili sayısının çok az olduğunu bildirdi.
Muhalif aktivistlerin verdiği bilgiye göre Pazar günü, Humus’un kuzeyinde yerleşik bir hava savunma üssünden 100 kişilik bir birlik topluca muhalefete katıldı. Ancak bu ayrılığın hemen arkasından ordunun, misillerin asi güçlerin eline geçmesini engellemek üzere, hava üssünü helikopterlerle bombaladığını iddia ettiler.
Ordu birlikleri Humus'u bombalıyor
Bu arada Suriye'de ordu birlikleri Humus kentindeki bazı apartmanlara yönelik olarak havan topu saldırısı düzenliyor.
Humus'taki Birleşmiş Milletler gözlemcilerine eşlik eden BBC muhabiri Paul Danahar gözlem uçağıyla belirlenen hedeflerin ardından ateş açıldığını belirtiyor.
Danahar kentin eski merkezinin yoğun nüfuslu bir kesiminin yoğun ateş altında kaldığını söylüyor.
Yoğun ateş nedeniyle BM gözlemcilerinin durumu yerinde incelemek için giriş yapamıyor.
Kimi haberlerde Suriye'nin İran'ın desteğiyle kendi insansız gözlem uçaklarını ürettiği de iddia ediliyor.
İran'ın 1990'ların ortalarından bu yana inansız hava taşıtları üretebildiği biliniyor.
Analister büyük bir ihtimalle İran'ın Suriye'ye bu taşıtlardan üç çeşidini verdiğini söylüyor.
İddiaya göre, Suriye'ye Muhacir 4, Ebabil ve Mirsad-1 tipi hava araçları gönderildi.
Mirsad-1 adlı hava gözlem aracının Hizbullah tarafından İsral hava sahasında kullanıldığını hatırlatan muhabirimiz bu araçların Batı'da üretilenler kadar gelişkin olmadığını ve sadece gözlem işlevi görebildiğini aktarıyor.