BIST 10.035
DOLAR 35,22
EURO 36,78
ALTIN 2.962,87
HABER /  GÜNCEL

Suriye: Hristiyan kasabası Maalula'da çatışmalar devam ediyor

Suriye'nin Hristiyan kasabası Maalula'da İslamcı muhalifler ve hükümete bağlı birlikler arasında çatışmalar devam ediyor. Maalula'dan bildiren BBC muhabiri Jeremy Bowen'a konuşan kasaba halkı kutsal mekanların tahrip edildiğini söylüyor.

Abone ol

Suriye’de, antik Hristiyan kasabası Maalula’da hükümet birlikleri ve silahlı muhalifler arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Maalula’dan bildiren BBC Ortadoğu Editörü ve muhabiri Jeremy Bowen, muhalifler ve hükümet birliklerinin çatıştığını ve kasabadan dumanlar yükseldiğini aktarıyor.

Bowen, Hristiyanlar için dini öneme sahip bölgelerin El Kaide bağlantılı cihat savaşçıları tarafından tahrip edildiği iddialarına ilişkin bir kanıt görmediğini ifade etti.

Şam’ın yaklaşık 55 kilometre kuzeyindeki Hristiyan kasabasındaki çatışmalar, muhaliflerin geçen hafta bir kontrol noktasına saldırmasıyla başladı.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve cihatçı El Nusra Cephesi üyeleri, geçen hafta Perşembe günü birkaç saatliğine kontrolünü ele geçirdikleri kasabadan, hükümete bağlı savaş uçaklarının üslerine yönelik bombardımanı sonrası çekildi.

Muhalif eylemciler, silahlı muhaliflerin Pazar günü düzenledikleri saldırıyla hükümete bağlı askerlerin ve hükümet yanlısı milis grupların kasabadan püskürtüldüğünü ifade etti.

Saldırıların ardından kasabayı terk eden yaklaşık 3 bin 300 kişi Şam dâhil ülke çapında farklı güvenli bölgelere dağıldı. BBC’ye konuşan kasaba halkı üç kişinin öldüğünü, altı kişinin de kaçırıldığını söyledi.

Arami dili konuşuluyor

Kasabadan kaçanlar, El Nusra savaşçılarının kiliseleri ve Hristiyanlar için kutsal öneme sahip heykellere zarar verdiklerini ifade etti.

Fakat Maalula’dan bildiren BBC muhabiri, kiliselerde tahrip edilmemiş heykeller gördüğünü aktardı.

Maalula, aralarında Müslüman ve Hristiyan hacıların sıkça ziyaret ettiği Deyr Mar Takla’nın da bulunduğu çok sayıda önemli manastır ve kiliseye ev sahipliği yapıyor.

Kasabanın dağlık bölgelerindeki bazı mağaralarda bulunan yazıtlar, bölgenin dünya çapında Hristiyanlığın doğduğu ve ilk yerleşimlerinden biri olduğunu kanıtlıyor.

Bölge halkı arasında hala Arami dilini konuşuluyor.

Muhalifler, hükümet yanlısı güçlerin yerlerine geçmemesi şartıyla Maalula’dan çekilebileceklerini duyurdu.

Muhaliflerin sözcüsü internette yayınlanan bir video kaydında, “Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), kan dökülmemesi ve Maalula halkına ait mülklerin güvende kalması için, Maalula kasabasının ÖSO ile rejime bağlı ordu arasındaki çatışmalardan muaf tutulacağını duyurur” dedi.

Hristiyanlar hedef alınmaktan korkuyor

Fakat BBC muhabirinin Maalula’ya vardığı Çarşamba günü öğleden sonra yoğun çatışmalar devam ediyordu.

BBC muhabiri Jeremy Bowen, hükümete bağlı askerler ve milis grup Ulusal Savunma Güçleri ile El Nusra savaşçılarının kasaba içinde karşılıklı ateş açmaya devam ettiklerini söyledi. Bowen, ölen hükümete bağlı yaklaşık altı askere ait olduğunu söylediği cesetleri taşınırken gördüğünü aktardı.

Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı gösterilerin başladığı 2011 yılı Mart ayından bu yana Suriyeli Hristiyanlar arasında tedirginlik hâkimdi ve her hangi bir tarafta yer almama gayreti içindeydiler.

Fakat güvenlik güçleri ve muhalif birlikler silaha sarılınca Hristiyanlar da çatışmaya çekildi.

Suriye’de çok sayıda Hristiyan, laik hükümetin devrilmesi durumunda İslamcı bir devlet kurulmasını isteyen ve Amerikan işgali sonrası 2003’te Irak’ta yaşanan olaylar gibi Hristiyan toplulukların dağıtılmasını isteyen Sünni cihat savaşçıları tarafından hedef alınmaktan korkuyordu.