BIST 9.721
DOLAR 35,22
EURO 36,82
ALTIN 2.978,86
HABER /  GÜNCEL

Suriye görüşmeleri: Brahimi'ye göre 'birazcık ortaklık' var

Yaklaşık 3 yıldır çatışma halinde olan Suriye rejimi ile muhaliflerin ilk defa aynı masada bir araya geldiği görüşmelerin ilk turu sona erdi. BM temsilcisi Brahimi, görüş ayrılıkları derin olsa da "birazcık ortak zemin" bulunduğunu söylüyor.

Abone ol

Suriye'de savaşan rejim ve isyancı tarafları arasında diyalog sağlanması için Cenevre'de sürdürülen doğrudan görüşmelerin ilk turu tamamlandı.

Birleşmiş Milletler'in Suriye özel temsilcisi Lakhdar Brahimi, taraflar arasında "birazcık" ortaklık sağlandığını söyledi.

Suriye hükümetini temsil eden heyet, sonraki tura katılmadan önce Şam'dan onay almaları gerektiğini belirtti.

Suriyeli muhalifler adına görüşmelere katılan heyet ise Suriye rejiminin masaya oturmak "zorunda kaldığını" iddia ediyor.

İkinic tur 10 Şubat'ta

3. yıldönümüne yaklaşılan Suriye'deki çatışmalara son verilmesi amacıyla tarafların ilk defa aynı masa etrafında toplandığı görüşmelerin ikinci turunun 10 Şubat'ta yapılması planlanıyor.

BM ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Brahimi'nin aktardığına göre, Suriye hükümetini temsilen görüşmelere katılan heyet, ikinci tura katılıp katılmayacaklarını bildirmeden önce Şam'dan onay almaları gerektiğini kaydetti.

Brahimi, bir hafta süren doğrudan görüşmelerde "birazcık ortak ortak zemin" tespit ettiğini belirtirken, "tarafların kendilerinin bile bunları fark veya idrak edememiş olabileceğini" söyledi.

"Bir tarafın diğer tarafın kaygılarını ve zorluklarını kabullendiği anlar oldu" diyen Brahimi, "Bu çok sade bir başlangıç ama üzerine bina edilebilecek bir başlangıç" ifadesini kullandı.

Taraflar arasındaki ayrılık derin

BM temsilcisi, taraflar arasındaki ayrılıkların oldukça "derin" olduğunu kabul ederken, yine de tarafların aynı ortamda bulunmaya alışmasının olumluğu olduğunu ifade etti.

Muhalefet heyeti sözcüsü Louay Safi ise, ikinci turda "3 yıldır sebat eden Suriye halkının acılarına son verecek" bir geçiş hükümeti kurulmasının tartışılacağını söyledi.

Safi ayrıca, muhaliflerin "mücadelesinin" Suriye hükümetini görüşme masasına zorladığını iddia etti.

Çok sayıda silahlı İslamcı grup ve onlarla çatışma halindeki El Kaide çizgisindeki gruplar, muhalifler adına Suriye Ulusal Konseyi'nin katıldığı Cenevre görüşmelerini tanımadıklarını açıklamıştı.

Görüşmelerdeki konu başlıklarını şiddetin sona erdirilmesi, kuşatma altındaki topluluklara insanı yardım ulaştırılması ve siyasi uzlaşma formülleri oluşturdu.

Her iki taraf da, çok sayıda ülkenin katılımıyla Cenevre'de 2012 yılında yapılan görüşmelerde üzerinde uzlaşılan belgeyi, tartışmaların temeli olarak kabul etti.

Cenevre Bildirisi'nde bir geçiş hükümeti kurulması ve serbest seçimlere gidilmesi öngörülüyor.

Ancak muhalefet tarafı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın dışında olacağı bir geçiş hükümeti kurulmasında ısrar ederken, hükümet temsilcileri öncelikle "terörizm" konusunun tartışılmasını istiyor.

Cenevre'deki diplomatlar ise birinci önceliğin, görüşme sürecinin devam etmesi olduğunu söylüyor.

Bu arada, Lakhdar Brahimi, Suriye başkenti Şam'daki Yermuk mülteci kampında mahsur kalan Filistinlilere insani yardım ulaştırılmasını tebrik etti.

BM'nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA, muhaliflerin kontrol altında tuttuğu kampa 720 koli gıda iletildiğini duyurdu.

Suriye'de Beşar Esad liderliğindeki Baas rejimine karşı Mart 2011'de başlayan protesto ve isyan hareketleri sırasında hayatını kaybedenlerin sayısı 100 binin üzerinde.