BIST 9.913
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.961,88
HABER /  GÜNCEL

'Suriye başarısı Kremlin için büyük bir zafer olacak'

Rusya'nın Suriye konusundaki girişimi başarıya ulaşırsa Putin, hem Orta Doğu'daki müttefikini hedef alan askerî saldırısını önleyen, hem de Suriye lideri Beşar Esad'ın kimyasal silahlarının oluşturduğu tehdidi ortadan kaldıran lider unvanını kazanacak.

Abone ol

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin sık sık uluslararası diplomasinin tekerine çomak sokan kişi olarak anılır.

Ancak Rusya'nın Suriye konusunda başlattığı girişim başarıya ulaşırsa, bu Kremlin lideri için büyük bir diplomatik devrim olacak.

Putin, hem Orta Doğu'daki bir müttefikine yönelen Amerikan askerî saldırısını önleyen, hem de Suriye lideri Beşar Esad'ın kimyasal silahlarının oluşturduğu tehdidi ortadan kaldıran lider unvanını kazanacak. Bu Moskova için çok büyük bir başarı demek.

Rus gazetelerindeki yorumlara göre, bu başarı, halkının büyük bir bölümü askerî operasyon konusunda huzursuz olan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama için de 'durumu kurtarmak' anlamına geliyor.

Putin bir adım önde

Suriye konusunda Rusya, Amerika Birleşik Devletleri'nin hep bir adım önünde olmayı başarmış gibi görünüyor.

Başkan Barack Obama U dönüşleri yapıp zigzaglar çizerken, kırmızı çizgiler belirleyip bunlar konusunda harekete geçmekte yavaş davranırken, Amerika Birleşik Devletleri'nin askerî operasyonuna başından beri karşı çıkan Vladimir Putin, Kremlin'in duvarları kadar sağlam ve dik durmayı başardı.

Kremlin'in tutumunda bir değişiklik yok. Dahası, Rusya, vermek istediği mesajın gerekli yerlere ulaştığını, bu katı tutumun, olası bir askerî harekât için uluslararası desteği azalttığına da inanıyor.

Geçen hafta Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Vatikan, Suriye konusunda askerî operasyon yerine bir siyasî çözüme destek verdiklerini açıkladılar.

Ayrıntılar belli değil

Peki, Rusya'nın bu girişiminin başarıya ulaşma şansı ne kadar?

Bunun kolay olmayacağı çok açık. Rusya ortaya bir öneri atmış ve hatta Şam yönetimini de bu planı kabul etmeye ikna etmiş olabilir. Ancak henüz ortada sağlam temellere dayanan bir plan bulunmuyor.

Rusya henüz, devam eden iç savaşın ortasında, Suriye'deki silahsızlanma sürecinin nasıl işleyeceğini, kimyasal silah stoklarının nasıl belirleneceğini, silahların nerede saklanacağını ve bu silahsızlanma için nasıl bir takvim öngörüldüğünü açıklamadı.

Yarın Cenevre'de Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'la biraraya gelecek olan Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry de bu soruların yanıtlanmasını isteyecek.

Taraflar arasındaki başlıca anlaşmazlık konusu 'askerî operasyon tehdidi'.

Vladimir Putin, Moskova'nın girişiminin başarıya ulaşabilmesi için Amerika Birleşik Devletleri ve onun müttefiklerinin Şam yönetimini hedef alan askerî operasyon tehdidinden vazgeçmesi gerektiğini söylüyor.

'Savaş sona ermeyecek'

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve İngiltere'nin, önerilen plana bağlı kalmaması durumunda Beşar Esad'a karşı hiçbir yaptırım öngörmeyen, bağlayıcı olmayan bir kararı kabul edeceğini düşünmek çok kolay değil.

Herşeye rağmen, bir uzlaşma sağlansa ve bir diplomatik çözüme ulaşılsa bile, bu Suriye'deki çatışmaları sona erdirmeyecek.

Rusya'da yayımlanan Vedomosti gazetesinin bugünkü bir değerlendirmesinde "Bu plan sadece kimyasal silahlar ve Obama'nın kırmızı çizgileriyle ilgili. Bu Suriye'deki savaşı sona erdirmeyecek, çatışmalar devam edecek" hatırlatmasına yer veriliyor.