Kendinizi bir sakız tutkunu olarak tanımlıyorsanız yada yemek yememek, sigara içmemek için sürekli sakız çiğniyorsanız aman dikkat! elmaelma.com'un haberine göre, sürekli sakız çiğnemek yüzün simetrisini bozuyor.
Abone olUzmanlar sakız çiğnemenin ağız ve diş sağlığı açısından faydalı olduğunu söylüyor. Fakat burada dikkat çektikleri bir nokta var. Sakızı 15-20 dakikadan fazla çiğnemememiz gerekiyor. Sakız çiğnenmesi hakkında tüm merak edilenleri Diş Hekimi Pertev Kökdemir elmaelma.com'a anlattı.
SAKIZI ASLA TEK TARAFLI ÇİĞNEMEYİN
Çenede bulunan eklem oldukça hasas bir eklemdir. Küçük ve hasas olan bu eklemin sürekli olarak hareket etmesi dahilinde poblemler ortaya çıkabilir. Bu durumda sakızın tek taraflı olarak çiğnenmesi o taraftaki eklemde fazla kullanıma bağlı problemlere yol açabilir. Çene eklemi vücudun diğer eklemleri gibi hasar gördüğü zaman bir daha kendini onaramaz. Bir süre sonra çeneden ses gelmesi, ağzın açıkken takılı kalması veya çenenin kilitlenmesi gibi problemler ortaya çıkabilir.
YÜZÜN SİMETRİSİNİ BOZABİLİR
Tek taraflı sakız çiğneme alışkanlığı bir süre sonra yüzün simetrisinin bozulmasına neden olmaktadır. Çünkü bu durumda kaslar yüzün diğer tarafındaki çene kaslarına oranla daha fazla büyümektedir. Bu da yüzde asimetrinin bozulmasına neden olmaktadır.
SAKIZ ÇİĞNEMEK DİŞLERİ TEMİZLİYOR
Bu nedenlerden dolayı sakız çiğnerken ister tatlı olsun ister tatsız, çenenin her iki tarafıyla ve kısa süreli çiğnenmeye özen gösterilmelidir. Uzmanlar, Sakızın yemeklerden sonra çiğnenmesi ise tükürük salgısının artmasına, çiğneme sırasında oluşan mekanik kuvvetlerle de dişlerin temizlenmesine yardımcı olacağını söylüyor. ununla birlikte tatlandırıcı içeren sakızlarda bulunan beş karbonlu şeker, bakteriler tarafından besin olarak kullanılamaz ve ayrıca bakteri üremesini de azaltır. Bu yönleriyle şekersiz veya tatlandırıcılı sakızlar ağız ortamı için faydalıdır.
Kaynak: elmaelma.com