Suudi Arabistan ve İran savaşın eşiğine geldi. İki ülke arasında gerginlik giderek tırmanırken 5 İslam ülkesinden İran'a kötü haber geldi.
Abone olİki İslam ülkesi İran ve Suudi Arabistan arasında son günlerde yaşanan gerginlik giderek tırmanıyor. Diğer İslam ülkeleri ise yaşanan krizde taraf seçmeye çalışıyor.
5 ülke İran’a karşı Suudi Arabistan’ın yanında yer alarak, İran’a karşı yaptırım uygulama kararı aldı. Türkiye ise İran’a tepki gösterek ‘’Tahran ve Meşhed’deki Suudi Arabistan misyonlarına yönelik saldırılar kabul edilemez" açıklamasında bulundu.
İRAN’A KARŞI BİRLEŞEN 5 İSLAM ÜLKESİ
Suudi Arabistan, Bahreyn ve Sudan İran'la diplomatik ilişkilerini kesmiş, Birleşik Arap Emirlikleri ise maslahatgüzar seviyesine indirmişti. Kuveyt, İran'a karşı diplomatik atağa geçen beşinci ülke oldu.
KUVEYT BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇEKTİ
Suudi Arabistan'ın İran'daki elçilik binalarına düzenlenen saldırının ardından Kuveyt, Tahran Büyükelçisi'ni geri çağırdı.
Kuveyt, İran büyükelçisini geri çağırma kararı aldığını duyurdu. Karara gerekçe olarak İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırılar gösterildi.
BM’DEN İRAN’A KINAMA
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Şii din adamı Nimr El-Nimr'in idamını protesto eden İranlı göstericilerin Tahran'daki Suudi büyükelçiliğine saldırmasını sert bir dille kınadı.
BM, İranlı yetkililere ülkedeki diplomatik misyonların korunması ve bu konudaki uluslararası yükümlülüklere uyulması çağrısında bulundu.
DİYALOĞU SÜRDÜRÜN ÇAĞRISI
Açıklamada taraflardan diyaloğu sürdürmeleri ve bölgede tansiyonu düşürecek adımlar atması da istendi. Ancak BM'nin metninde gerginliği başlatan olay olan Şii din adamı El Nimr'in idamından bahsedilmedi.
İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN GERGİNLİĞİ NASIL BAŞLADI?
Suudi Arabistan'ın, aralarında Şeyh Nimr'in de bulunduğu 47 kişiyi idam etmesinin ardından İran'dan sert tepki gelmişti. Ülkede protestolar düzenlenmiş ve Tahran'daki Suudi büyükelçiliği ile Meşhed'deki konsolosluk binasına saldırı düzenlenmişti.
ŞEYH NİMR KİMDİR?
Şii din adamı Şeyh Nimr El-Nimr, Suudi Arabistan'daki Şii azınlığın önde gelen dini liderlerinden biriydi.
Nimr kamuoyu önünde Suudi Arabistan yönetimini eleştiren bir isimdi. Arap Baharını takip eden süreçte, Suudi Arabistan'da patlak veren protestoların ardından, 2012'te tutuklandı. Ülkenin doğusundaki Katif bölgesinde, içinde bulunduğu aracın takibi ardından güvenlik görevlileri kendisine ateş açmış, dört kez bacağından vurulmuştu.
KİTLESEL PROTESTOLARIN BAŞINDAYDI
50'li yaşlardaki Nimr, Katif bölgesindeki kitlesel protesto hareketlerinin başındaydı. Şii azınlık yıllardır ülkede ayrımcılığa uğradığını belirtiyor ve bu nedenle protesto gösterileri düzenliyor. Nimr'in hem Suudi Arabistan hem de Bahreyn'deki Şiilerde, özellikle Şii gençler arasında önemli bir destekleyici kitlesi bulunduğu belirtiliyor.