BIST 9.636
DOLAR 34,66
EURO 36,34
ALTIN 2.941,24
HABER /  GÜNCEL

Sultanahmet'e turist ayarı

Sulanahmet'teki turistlerin giyiniş tarzının manevi ortama uygun olmaması nedeniyle, girişe konulacak kıyafetler ziyaretçilere takdim edilecek.

Abone ol

İstanbul'un önemli tarihi mekanlarından Sultanahmet Camii'ni ziyaret eden turistlerin, manevi ortama uygun kıyafetle camiye girme konusundaki çalışmalar tamamlanmak üzere. Turistler, girişe konulacak kıyafetleri giyerek camiye girecek.

Tasarım konusunda çalışmaların sürdüğünü belirten cami imamı İshak Kızılaslan, tek parça ve önden fermuarlı kıyafete kadınlar için şal ekleneceğini söyledi. Kızılaslan ayrıca, akustiği bozulan caminin ses düzeninin Kabe'nin ses sistemini yapan firma tarafından yenileneceğini belirtti.

YABANCI TURİSTLER MANEVİ ORTAMA UYGUN GİYİNMİYOR 

Kış aylarında günde yaklaşık 10 bin, yazın ise yaklaşık 40 bin ziyaretçiyi ağırlayan Sultanahmet Camii'nin imamı İshak Kızılaslan, tarihi camide yapılacak yenilikler hakkında Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuştu. Özellikle yabancı turistlerin cami içindeki manevi ortama uygun bir kıyafet giymeleri konusunda çalışma yapıldığını söyleyen İshak Kızılaslan, çalışmanın Kültür Turizm İl Müdürlüğü, müftülük, belediye, cami görevlileri ve diğer ilgili yerlerin katılımıyla bir konsensüs halinde yürütüldüğünü anlattı.

TEK TİP KIYAFET GİYECEKLER

Çalışma sırasında onlarca tasarımın denendiğini ve kıyafet konusunda sona yaklaşıldığını anlatan Kızılaslan, tek parça ve önden fermuarlı, kadın kıyafetinde ayrıca şal eklemesi de olan, rahat ve kullanışlı bir kıyafet hazırlandığını dile getirdi. Kızılaslan ayrıca, tasarımın onlarca model arasından titizlikle eleme yapılarak ortaya çıktığını belirtti.

İshak Kızılaslan, ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle camide oluşan koku problemine karşı da bazı tedbirlerin alındığını ifade etti. Bu kapsamda camide özel bir naylon sistemi kullanılacak. Sistemin halıya zarar vermediğini, namaz kılanlar için rahatsız edici bir yanının bulunmadığını anlatan Kızılaslan, cemaatin rahatsız olmaması için bütün hassasiyetin gösterildiğini kaydetti.

ALMAN TURİST: KİLİSEYE GİRERKEN DE BELLİ KURALLAR VAR

Bu arada, camiye gelen turistler de kıyafet konusunda uyarıları dikkate alıyor. Almanya'dan gelen bir turist, cami çevresindeki uyarılarla kıyafetini kurallara göre belirlediğini söyledi. Kendi ülkesinde de kiliseye giderken kıyafet konusunda kuralları dikkate aldıklarını belirten Alman turist, uygulamayı yadırgamadığını ifade etti.

CAMİNİN SES DÜZEYİ DE YENİLENECEK 

Öte yandan, Mimar Sedefkar Mehmet Ağa tarafından yapılan tarihi caminin ses düzeni de yenileniyor. Mermer işlemeleri sayesinde özel bir akustiğe sahip caminin ses düzeni, depremler ve iç restorasyonlar nedeniyle zarar gördü. Günümüze kadar çeşitli ses sistemleri kullanılan camide, şimdilerde modern bir sistemin kurulması için özel bir çalışma yürütülüyor.

CAMİDEKİ MERMERLER VE KESİLME ŞEKİLLERİ AKUSTİK ÖZELLİK TAŞIYOR 

Mimar Sedefkar Mehmet Ağa'nın aynı zamanda bir musiki üstadı olduğunu ve bu özelliğini yaptığı esere de kattığını dile getiren tarih araştırmacısı yazar Mahmut Sami Şimşek, camide kullanılan mermer çeşitlerinin ve işlenme biçimlerinin akustik konusunda belirleyici olduğunu söyledi. Şimşek, "Bu mermerlerin kesilme şekilleri ile ses her bir mermere geldiğinde sütunlarda farklı, kubbede farklı, duvarlarda farklı bir akustik düzen oluşturuyor. Bu sayede caminin her yanında musiki armonisi oluşturuyor. Sedefkar Mehmet Ağa bunu o kadar iyi ayarlamış ki; neredeyse caminin her tarafında aynı ses tonu oluşabilmesi için özel bir üslup ve yüzlerce deneme yapmış." dedi.

CUMHURİYET DÖNEMİNDEKİ TADİLATLAR ZARAR VERMİŞ

Şimşek'e göre Osmanlıdaki depremler ve Cumhuriyet döneminde yapılan tadilatlar mermerlerdeki bu özelliklerin kaybolmasının önde gelen nedeni.

Çalışmalar kapsamında Kabe'nin de ses sistemini yapan Hollanda asıllı Amerikan şirketinin yetkilileri, İstanbul'a gelerek cami görevlilerine sistemi tanıttı. Yaklaşık 5 metre uzunluğunda ve 20 santimetre genişliğinde sütunlardan oluşan kolon sistemini dijital mikserlerle yöneten sistem, görevliler tarafından beğenildi. Ancak kesin karar verilmeden önce diğer alternatiflerin de gözden geçirileceği ve ses düzeniyle ilgili nihai kararın bu aşamadan sonra verilmesi kararlaştırıldı. Tanıtımı yapılan sistemde sesin ölü noktalara bile aksamadan ulaşması yanında, her noktanın aynı kalitede ses alabilmesi dikkat çekiyor.

EN İYİ SİSTEMİ BULMAK İÇİN ARAŞTIRMA YAPTIK 

Sultanahmet Camii İmamı İshak Kızılaslan da, vitrin niteliğinde olan bu cami için en iyi seçenekleri aradıklarını ifade etti. Ses sistemi için de gereken hassasiyetin gösterildiğini anlatan Kızılaslan, "En iyi sistemi bulmak için araştırmalar yaptık. Kabe'nin ses sistemini de yapan bir firmaya ulaştık. İki hafta önce geldiler sunum yaptılar. Diğer büyük camilerden de görevliler gelerek bu sistemi istişare ettik. Çünkü bu sistem sadece Sultanahmet Camii için değil, benzer yerlerin sorununu çözebilmek amacıyla konuya yaklaşmak istedik. Burası sonuçta bir cami ve 4 tane fil ayağı olarak bilinen sütunlarımız var. Bu ölü bölgelere nasıl ses götüreceğiz şeklinde sorularımızı sorduk. Bu sistemi görmemiz çok iyi oldu. En azından sesi her noktada kaliteli alabileceğimize dair inancımız arttı. Son rötuşları hazırlanan yeni sistem, nihai karar verildikten sonra kurulacak." diye konuştu.

CUMA'DAN 2 SAAT ÖNCE TURİST ALINMAYACAK

Öte yandan, yeni uygulamalardan biri de Cuma günü gelen turistlere yönelik. Cuma saatinden iki saat önce camiye turistler alınmayacak. Turistler, Cuma namazı sonrasında yeniden camiye girebilecek.