Osmanlı padişahlarının avlarında kullandığı ve sayısı her geçen gün artan sultan tazılarına sponsor aranıyor
Abone olOsmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın avlarında kullandığı bilinen, Osmanlı minyatürlerine konu olan ve Köpek Irkları ve Bilimleri Federasyonu'nca (KIF) koruma altına alınan Türk tazı ırklarından ''Anadolu Sultan Tazısı'', tescillenmek içini sponsor arıyor.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) öğretim görevlisi ve KIF Asbaşkanı Dr. Ümit Özkanal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda Eskişehir ve civarında 70 Anadolu sultan tazısının bulunduğunu belirterek, söz konusu rakamın her geçen gün arttığını kaydetti.
Anadolu sultan tazısının düz arazilerde yetiştirildiğini ifade eden Dr. Özkanal, şöyle konuştu:
''Anadolu sultan tazısı düz arazilerde hızlı koşarak tavşan veya tilkiyi yakalamak için yetiştiriliyor. Bu köpek, görerek avlanan tazı grubuna mensup. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Kanuni Sultan Süleyman'ın avlarında Türk tazısını kullandığı biliniyor. Bu ırk şu anda Çukurhisar beldesinde yetiştiriliyor. Buradaki avcılar sayesinde ırkın özellikleri korunarak günümüze kadar gelmiş. Burada Anadolu Sultan Tazısı Irk Derneği'nin kurulmasını teşvik ettik. Dernek Şubat 2010'da kuruldu. Bu ırkı tescilleyerek Uluslararası Köpek Federasyonu'nun (FCI) bünyesine dünyaya tanıtmak istiyoruz. Elimizde yeteri kadar gen havuzu ve doküman var. Bu tazıların genetik özellikleri taranırken bir sponsora ihtiyaç var.''
Dr. Özkanal, fiziki yapısı ve genetik özellikleri belirlendikten sonra Anadolu Sultan tazısının kendine özgü bir ırk olarak tescilleneceğini anlatarak, ''Böylece bir köpek ırkımız daha dünya çapında tanıtılacak. Ülkemizde bu ırk üzerinden maddi kazanç sağlayacak. Kentteki büyük holding ve şirketlerin desteğini bekliyoruz. Zaman geçtikçe ülkemiz ve üreticiler kaybedecek'' dedi.
''SOYU DEVAM ETTİREREK DÜNYAYA TANITACAĞIZ''
Eskişehir'in merkez Çukurhisar beldesinde kurulu Anadolu Sultan Tazısı Irk Derneği Başkanı Fatih Ay da derneği Şubat 2010'da bölgedeki Anadolu Sultan tazılarının kontrolünü sağlamak ve daha kaliteli bir üretim yapabilmek için kurduklarını bildirdi.
Derneğin, Mayıs 2010'da da KIF'a kabul edildiğini anlatan Aya, şöyle devam etti:
''Anadolu Sultan tazısının kendine özgü özellikleri var. Anadolu Sultan tazıları, ince bele, derin bir göğüse, küçük kafaya, uzun bacaklara ve kuyruğa sahip. Adeta koşmak için yaratılmış. Atalarımızın yaptığı gibi avlarda Anadolu Sultan tazısının kullanılmasının yaygınlaşmasını hedefliyoruz. Biz de Türk tazısının bilinçli üremesini sağlayarak, soyunu devam ettirerek dünyaya tanıtacağız.''