BIST 9.953
DOLAR 35,21
EURO 36,71
ALTIN 2.974,90
HABER /  EKONOMİ

Süleymaniye'de 4 fuar birden!

ARI Fuarcılık, 27-30 Ağustos 2012 tarihleri arasında Irak’ın ticaret merkezi Süleymaniye’de, Gıda-Tarım, İnşaat, Zücaciye ve Tüketici Ürünleri alt başlıklarıyla dört fuar birden gerçekleştirecek.

Abone ol

Türkiye’den 30’dan fazla firmanın katılacağı fuarda, yerel firmaların yanı sıra Ürdün, Suriye, İran, İtalya, İngiltere, Mısır, İspanya, Suudi Arabistan, Malezya, Bangladeş, Çin, Ukrayna ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden de katılımcılar yer alacak.

Ticaretin hızla artığı, güvenlik sorunu yaşanmayan ve nüfusu 2 milyonu aşan Süleymaniye’de bu fuarlar, zamanlama ve yer itibariyle, Kuzey Irak pazarında yer almak isteyen firmalar için önemli bir giriş fırsatı niteliği taşımakta. Bölgenin ihtiyaç duyduğu sektörler ve ticari olarak çok büyük bir pazarın olduğu Gıda-Tarım, İnşaat, Zücaciye ve Tüketici Ürünlerini kapsayacak olan bu fuarlar, 300 milyar dolara yaklaşan iş hacmi ile Kuzey Irak pazarının giriş kapısı Süleymaniye’de tüm katılımcılara geniş fırsatlar sunacak.

KATILIMCILARA SAĞLANACAK %50 DEVLET DESTEĞİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI tarafından %50 teşvik kapsamına alınan fuara Türkiye'den katılan imalatçı firmalar, diğer uluslararası fuarlarda olduğu gibi ulaşım ve nakliye de dahil katılım bedelinin %50’sinin geri iadesini kapsayan, 299/5 sayılı tebliğ uyarınca “Uluslararası Fuarlara Bireysel Katılım Desteği”nden faydalanabilmekte.


TÜRKİYE, “KUZEY IRAK”’IN GERÇEK TİCARET MERKEZİNİ KEŞFETTİ 27-30 Ağustos 2012 tarihlerinde, yeni ticaret başkenti Süleymaniye’de düzenlenecek olan, Gida-Tarım, İnşaat, Züccaciye ve Tüketici Ürünleri alt başlıklarıyla “Suleymaniah International Fair”, ülkenin lider yerel fuarcılık kuruluşu DIYAR GROUP EXPO tarafından düzenlenmekte. Kuzey bölgesinin ekonomik, ticari ve kültürel açıdan en önemli illerinden biri olan ve Saddam Hüseyin yönetimi döneminde ekonomik potansiyeli baskılanan şehir, savaş sonrasında büyük bir hızla gelişme göstermeye başladı. Irak’ın en önemli giriş kapısı ve ticaret merkezi olan Süleymaniye son yıllarda, Iran-Irak-Türkiye üçgeninde önemli bir transit ticaret merkezi ve Erbil ile birlikte yükselen bir pazar haline geldi. Süleymaniye’de, İran’la yılda 6 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip bir kapı bulunuyor. Kuzey Irak’tan İran’a giden bütün mallar o kapıdan geçiyor. Bu potansiyeli sebebiyle 4 günlük fuarda 100 milyon dolarlık bir iş hacmi yaratmak hedefleniyor.

Ekonomik, ticari ve kültürel açıdan Irak’ın en hızlı gelişen kenti Süleymaniye’deki uluslararası havaalanı, işadamlarımızın bu bölgeye rahat, güvenli ve hızlı ulaşımını sağlamakta. Farklı hava yolu şirketlerinin de Türkiye’den Süleymaniye’ye direkt uçuşları bulunmakta.
Süleymaniye, Irak’ın yeniden yapılanmasında önemli bir merkez olma yolunda hızla ilerlerken, güvenlik sorunu da bulunmamakta. En fazla ihracat yaptığımız 2. Pazar konumuna yükselen Süleymaniye, Irak’ın kuzeyindeki potansiyel yatırımcıları da cezbetmekte.
Süleymaniye’nin eşsiz pazarından pay alabilmek için Türkiye’nin dört bir yanından Ticaret ve Sanayi Odaları ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla Süleymaniye’nin ilgili birimleriyle görüşmeler yapmakta, işbirliği ve ticaret anlaşmaları imzalamakta, Dış Ticaret Müsteşarlığımızca ili ziyaret etmek üzere Ticaret Heyetleri oluşturulmakta.

TÜRKİYE’NİN PAZARDAKİ AVANTAJI

Kuzey Irak, yeniden yapılanma sürecinde tüm dünya için, özellikle de Türkiye için kıyasıya rekabetin başladığı gözde bir pazar olarak dikkatleri üzerine çekmekte. Kuzey Irak Yönetimi, Süleymaniye’de yatırıma ve yatırımcılara (arazi tahsisi, vergi muafiyeti, enerji desteği, gümrüksüz hammadde ithalatı, sigorta desteği gibi) çok önemli teşviklerde bulunmakta. Yabancı yatırımcılara çok büyük kolaylıklar sağlanan bölgede, yönetimden halka kadar Türkiye’ye yönelik olumlu imaj, tarihsel, kültürel bağlar, coğrafi yakınlığın sağladığı lojistik avantajlar, 2003 öncesinde Türk ihracatçılarının Irak’ta en etkin işadamı grubunu oluşturması, Türk ürünlerinin Irak piyasasında tercih ediliyor olması, Türkiye’nin bu ülkedeki etkisini giderek güçlendirici nitelikte. Bu önemli pazar henüz Avrupa tarafından yeterince keşfedilmemiş olmakla beraber, başka ülkeler bu pazarı ele geçirmeden hızlı davranılması gerekmekte.
Kuzey Irak’taki 1.400’den fazla yabancı yatırımcının %60’ını Türk firmaları oluşturuyor. “Suleymaniah International Fair” de, Türk şirketlerinin Kuzey Irak’taki iş hacimlerini genişletmesi ve farklı sektörlerdeki yeni yatırım alanlarını yerinde tespit edebilmeleri için önemli bir fırsat sunuyor.

BÖLGEYE İHRAÇ POTANSİYELİMİZ
Bölge ekonomisinin tamamına yakını ithalata dayalı, dolayısıyla ticaret için çok büyük fırsatlar bulunmakta. 2010 yılında ikili ticaret hacmi 7 milyar ABD doları seviyesini aştı. Türkiye’nin Irak’a ihracat potansiyelinin yüksek olduğu başlıca sektörler; Beyaz Eşya, Elektrikli Makineler, Ev Tekstili, Halı, Hazır Giyim, Otomotiv Ana ve Yan Sanayi, Kanatlı Etler, Bakliyat, Sert Kabuklu Meyveler, Yaş Meyve Sebze, Un, Konserve Etler, Bisküvi, Domates Salçası, Şekerli ve Çikolatalı Mamuller, Gıda İşleme Makineleri, Bulgur, Sofra, Mutfak Eşyaları, Alüminyum İnşaat Malzemeleri, Boru ve Bağlantı Parçaları, Demir Çelik, Elektrikli Makineler, İnşaat Malzemeleri, Müteahhitlik Hizmetleri, Otomotiv Ana ve Yan Sanayidir. Ağırlıklı olarak Kuzey Irak olmak üzere yapılan dağıtımlarla 2008 yılında Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında yer alan Irak, 3.9 milyar dolar ile 8. sırada yer alırken 2012 yılında ikinci sıraya yükseldi. Küresel kriz ortamında Türkiye’nin genel ihracatı  % 32’ler seviyesine düşerken, bu oran Irak’a olan ihracat ile % 76 oranında önemli bir artış gösterdi. Ekonomisi ve döviz geliri % 95’i petrole dayanan Irak; son yıllarda bölgenin yeniden yapılanması bakımından Tarım, Bankacılık, Tekstil, İletişim, İnşaat, Eğitim&Kurslar, Enerji, Kozmetik, Tıbbi Araç & Gereçler, Sağlık, Profesyonel Servisler, Yağ ve Gaz, Turizm gibi sektörlerde yatırımcılara cazip ve çekici yatırım imkanları oluşturuyor. 
PETROL VE DOĞALGAZ DIŞINDA HERŞEYİ İTHAL EDİYORLAR

Kuzey Irak; petrol ve doğalgaz dışındaki neredeyse her şeyi ithal eden bir bölge. Bize bu kadar yakın bir coğrafyada Türk şirketlerinin aktif olmaları çok doğal ama bunu daha da arttırmak gerekiyor. Kuzey Irakta yeni bulunan petrolün Kuveyt’e eşdeğer olduğunu vurgulayan yetkililer, zengin bir geleceklerinin olduğunun altını çiziyorlar. Hızla artan petrol gelirlerini ithalata yönlendirmeye devam eden Irak, hem kısa hem de uzun vadede Türkiye için gözde bir Pazar niteliğinde. Irak’ın ileriye yönelik yatırım ve yenide yapılanma hedefleri, tüm sektörlerimiz için önemli ticaret fırsatları sunmakta.

SERGİLENMESİNDE YARAR GÖRÜLEN ÜRÜNLER GIDA-TARIM
Bakliyat, hububat, ekmeklik buğday, un, salça, çay, şeker, şekerleme, dondurulmuş gıda, bisküvi, çikolata, sıvı yağ-margarin, maya, baharat, taze meyve-sebze, kuru ve kurutulmuş meyve, kabuklu meyve, kuruyemiş, alkolsüz içecekler, sulama ekipmanları, ambalaj makineleri, gıda makineleri, değirmen, değirmen makineleri, tarım makineleri, soğutma makineleri, dondurma makineleri, hidrolik makine ekipmanları.

İNŞAAT Müteahhitlik ve mühendislik hizmetleri, yapı malzemeleri, inşaat malzemeleri, vinç ve konveyör bandı, petrol-doğalgaz sanayi ekipmanları, demiryolu malzemeleri, su pompaları, kompresör, telekomünikasyon teçhizatı, elektrik direkleri, iletim hatları, aydınlatma elemanları, kablolar, jeneratör, güç iletim sistemleri, klima, duy-akım anahtarları, sigorta, fiş, priz, römork ve çekerler, iş makineleri, imalat makineleri, ahşap işleme makineleri, metal işleme makineleri, kaynak makineleri, makine yedek parçaları, kapı-pencere doğrama makineleri. ZÜCCACİYE Halı, plastik masa, sandalye, mutfak eşyaları, otel ekipmanları.
TÜKETİCİ ÜRÜNLERİ Elektronik malzemeler (TV, video, müzik seti), bilgisayar ve ekipmanları, telefon ve telefon santralı, cep telefonu ve aksesuarları, otomobil, otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, ambulans, her türlü oto yan sanayi ürünü, iç-dış lastikler, oto aksesuarları, araç teçhizatları, sabun-deterjan gibi temizlik malzemeleri, kozmetik ürünler, kâğıt, defter, kalem vb. kırtasiye malzemeleri, okul gereçleri, ofis araçları, tıbbi cihazlar, ortopedik ürünler, medikal malzeme, hastane ekipmanları, süs eşyaları, kadın, erkek ve çocuk giyim eşyaları, çorap, iç çamaşır, gömlek, pantolon, kumaş, spor ayakkabı, ayakkabı malzeme ve aksesuarları, deri hammaddeli ürünler, kaliteli deri ürünleri, ev tekstil ürünleri, ev ve büro mobilyaları, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi dayanıklı tüketim malları.

Gerek ziyaretçi profili, gerek ihtisas konuları, gerekse katılımcı ülke sayısı bazında Süleymaniye’de düzenlenen en ciddi ve en uzun soluklu “Uluslararası Ticaret Fuarları” olma özelliğini taşıyan “Suleymaniah International Fair”, sektörleri buluşturan yeni bir ticari platform olmaya aday! Stratejik hedefiniz Süleymaniye, dolayısıyla Kuzey Irak pazarını fethetmekten geçiyorsa ve siz de bölgeye yön veren aktörler arasında yer almak istiyorsanız, 10 yıllık uluslararası fuarcılık deneyimiyle yurtdışı fuarlara Türkiye katılımlarını yapan ARI Fuarcılık ve Kuzey Irak’ın en güçlü yerel fuar organizatörü DIYAR GROUP EXPO işbirliği ile 27-30 Ağustos 2012 tarihleri arasında Süleymaniye’de düzenlenecek,

T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından %50 teşvikli olan bu önemli organizasyonu değerlendirmek için geç kalmayın, “Suleymaniah International Fair”de yerinizi alma fırsatını kaçırmayın!

Daha fazla bilgi için: www.arifuarcilik.com