BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Süleyman Şah operasyonu nasıl yapıldı?

Türkiye Süleyman Şah için yapılan Şah Fırat operasyonunu konuşuyor. Suriye kızdı İran tepki verdi. Peki Şah Fırat operasyonu nasıl yapıldı? Süleyman Şah'a nasıl girildi?

Abone ol

TSK pazar günü sınırı geçip Suriye'ye 'Şah Fırat' operasyonu başlattı ve Süleyman Şah Saygı Karakolu'na girdi. Gündemi bir anda değiştiren Süleyman Şah operasyonunun bilinmeyen detayları bugün ortaya çıktı. TSK Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi için Suriye içine 2 koldan 9 saat süren bir operasyon düzenlendi. Şah Fırat adı verilen operasyon Türkiye’deki Eşmeler köyünden Mehter Marşı’yla başladı. Tanklarla Kobani’den geçen Mehmetçik, Saygı Karakolundaki emanetler ile personeli alıp, Türkiye’ye döndü.

Türkiye'nın sınırları dışındaki tek toprağı olan Süleyman Şah türbesinde bordo bereli askerler nöbet tutuyordu. 6 ayda bir değişim yapan Bordo Bereliler IŞİD ve Kürt güçleri arasındaki çatışmalar sebebiyle vaktinde değişim yapamadı. Süleyman Şah türbesini koruyan askerlerin durumu tehlikeye girince Türkiye operasyon için düğmeye bastı. Ankara 1 hafta boyunca yapılacak olan Şah Fırat operasyonuna hazırlandı. Sonunda pazar günü sabaha karşı düğmeye basıldı.

SÜLEYMAN ŞAH 'A ÇİFTE OPERASYON
süleyman-şah-operasyonu.jpg
TSK, Suriye topraklarında Süleyman Şah Türbesi için ‘çifte’ operasyon yaptı. Bir grup, Kobani üzerinden IŞİD kuşatmasındaki türbeye gidip naaşı aldı ve 38 bordo bereliyi tahliye etti. Diğer grup, Süleyman Şah’a Suriye’de yeni bir türbe alanı oluşturdu. İşte Türkiye gündemini değiştiren Şah Fırat operasyonunun ayrıntıları;

SÜLEYMAN ŞAH OPERASYONU NİYE YAPILDI?
Ertuğrul Gazi’nin babası Süleyman Şah ve 2 askerinin mezarlarının yer aldığı Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu 8797 metrekare alan içerisindeki Saygı Karakolu’nda görevli askerler, son günlerde bölgede IŞİD ve YPG güçleri arasındaki çatışmaların yoğunlaşması ile iki ateş arasında kaldı. Durum ‘Acil’ koduyla Genelkurmay’a bildirildi. Suruç ile Birecik arasında belirlenen bölge; 13-14 Şubat tarihlerinde ‘askeri yasak bölge’ ilan edildi. Ancak operasyon son anda bölgedeki çatışmaların yoğunlaşması üzerine bekletildi. Ardından 19-23 Şubat tarihlerinde 5 günlük askeri yasak bölge uygulamasına karar verildi.
süleyman-şah-operasyonu-iha-.jpg
Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu 'nun yerinin değiştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen operasyonun sevk ve idaresi Genelkurmay Karargahı'ndan yapıldı. Karargahta anlık olarak insansız hava aracı (İHA) görüntüleri ekranlara yansıtıldı.

PYD LİDERİ MÜSLİM ANKARA'YA ÇAĞRILDI
Kısa süre önce IŞİD’in püskürtüldüğü Kobani Kantonu Başkanı Enver Müslim, Türkiye’ye çağrıldı. 18 Şubat Çarşamba günü Türkiye’ye giriş yapan Müslim, perşembe günü Ankara’ya geçti ve buradaki görüşmelerde birliklerin geçişi sırasında sıkıntı yaşanmaması ve operasyon sırasında çatışmaları durdurma konularında mutabakata varıldı.

ŞAH FIRAT OPERASYONU NASIL GERÇEKLEŞTİ?
süleyman-şah-operasyonu-harita.jpgMürşitpınar Sınır Kapısı’nda önceki gün öğleden sonra askeri hareketlilik başladı. ‘Şah Fırat’ adı verilen operasyona 39 tank, 57 zırhlı araç ve 572 personel katıldı. Suriye sınırına birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Hudut Tabur Komutanlığı’nda bekleyen birlikler ile hakim tepelerden indirilen tank ve zırhlı araçlar sınıra yönlendirildi. Saat 21.00 sıralarında tanklar eşliğinde askeri birlikler hem Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan hem de önceden belirlenen 2 ayrı noktadan Suriye topraklarına girdi. Giriş yapılan noktalardan 3’üncüsü Şanlıurfa’nın Birecik ilçesine bağlı Eşmeler Köyü oldu.

MEHTER MARŞIYLA GİRDİLER
süleyman-şah-operasyonu-tanklar.jpgOperasyon sırasında sınırın iki tarafı olan Mürşitpınar ve Kobani’de tüm sinyaller kesildi ve telefonlar sustu. Türkiye tarafında olduğu gibi, Kobani’de de PYD güçleri sınıra sivillerin yaklaşmasına izin vermedi. Şah Fırat Operasyonu’na katılan birliklerin geçtiği noktalardan olan Eşmeler Köyü’nden geçiş yapan zırhlı birliklerin, operasyon öncesi sınırdaki karakolda uzun süre mehter marşı çaldığı ve ardından hareket ettiği gözlendi.

EŞMELER KÖYÜ'NE TÜRK BAYRAĞI ÇEKİLDİ
süleyman-şah-eşmeler-köyü-türk-bayraği.jpgEşmeler Köyü ’nden sınırı geçen birliklerin Süleyman Şah Türbesi ’ne hareketi sırasında, Türkiye sınırına yakın bir noktada kalan başka bir birlik, Suriye Eşmesi’nde belirlenen alana Türk bayrağını dikti. Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun kurulacağı bu bölge, güvenlik çemberine alındı. Suriye sınırını 3 ayrı noktadan geçtikten sonra ilerleyen birlikler, gece yarısı Süleyman Şah Türbesi yakınlarında buluştu, ardından Saygı Karakolu’na ulaştı. Tanklar ve zırhlı araçlar güvenlik önlemleri alırken, karakola giren birlikler buradaki askerlerle buluştu. İnsansız Hava Araçları (İHA) ile tüm gelişmelerin anlık olarak Genelkurmay Karargâhı’na iletildiği operasyonda ilk aşamanın tamamlanmasının ardından 2’nci aşama için harekete geçildi. Askeri birlikler Süleyman Şah Türbesi’ne girerek, manevi emanetlerin taşınması işlemine başladı.

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİNDEN NELER GETİRİLDİ?

süleyman-şah-türbesi.20150223084513.jpgSüleyman Şah ve 2 askerinin naaşlarının bulunduğu sandukalar, çelik muhafazalara konularak araçlara taşındı. Gelişmelerin anlık olarak takip edildiği operasyona katılan birlikler, tahliyenin ardından imha edilen Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki askerler ve buradaki direkte dalgalanan Türk bayrağını alarak sabaha karşı Türkiye’ye hareket etti. Süleyman Şah Türbesi, yer değiştirilerek, bu kez Türkiye sınırına yaklaşık 200 metre uzaklıkta, çıplak gözle görülen yerde olan Eşme bölgesine kaydırıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu bu kaydırmanın geçici olduğunu, Suriye’nin yeniden normale dönmesinden sonra türbenin eski yerine taşınacağını söyledi.

TOPRAK KAYBOLMADI BAYRAK HİÇ İNMEDİ

Karakozak’ta Türk bayrağı gönderden indirildiği anda, Suriye’nin Eşme bölgesine geçen tank birliği de yeni türbenin kurulacağı toprak parçasını kontrol altına alarak Türk bayrağını burada göndere çekti. Böylece eş zamanlı operasyonla Türkiye, Suriye içinde toprak kaybına uğramamış, bayrağı da inmemiş oldu. Süleyman Şah’ın geçici olarak Eşme bölgesine kaydırıldığı, Dışişleri Bakanlığı tarafından bir nota ile Suriye’nin Türkiye’deki tek resmi temsilciliği olan İstanbul Başkonsolusluğu’na da iletildi. Ankara’da operasyon öncesi yapılan tüm toplantılarda hükümet, stratejinin belirlenmesini askerlere bıraktı. Askerlerin her türlü olumsuzluğu içeren senaryoları dikkate alarak hazırladığı stratejiye siyasi kanat onay verdi.

SURİYE 'DEN OPERASYONU TEPKİ

Suriye hükümeti Türkiye'nin Şah Fırat Operasyonu'nu "alenen saldırganlık" olarak tanımladı ve sonuçlarından Ankara'yı sorumlu tutacaklarını bildirdi. Reuters'ın haberine göre açıklama Suriye Devlet Televizyonu'ndan yapıldı.

Açıklamada, Türkiye'nin Suriye konsolosluğunu operasyonla ilgili olarak bilgilendirdiği ancak Suriye'nin cevabı beklenmeden operasyonun başlatıldığı ifade edildi.

'APAÇIK BİR SALDIRI'

Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın, ülkenin resmi haber ajansı SANA'da yer alan açıklamasında, 'Şah Fırat' operasyonu için Suriye'nin egemenliğine yapılmış 'apaçık bir saldırı' ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca, "Türkiye bu operasyonla IŞİD ve Nusra'ya destek vermenin de ötesine geçti" ifadeleri yer aldı. Suriye, Türkiye'nin, Suriye'nin İstanbul'daki konsolosluğuna konuyla ilgili bilgi verdiğini ancak operasyonun kendilerinin onayı beklenmeden başlatıldığını iddia etti.

İRAN'DAN ŞAH FIRAT REAKSİYONU
İran’ın resmi haber ajansı İRNA, Türkiye’nin Süleyman Şah Türbesi’nin nakli ve Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun tahliyesinin gerçekleştirildiği ’Şah Fırat’ operasyonunu, "Türk ordusu Suriye toprağını ihlal etti" diye duyurdu.

Türkiye’nin operasyonun için ortaya koyduğu gerekçe için "geçersiz" diyen İRNA, " Türk ordusu, Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi’nin kuşatılması gibi geçersiz bir nedeni öne sürerek, 50 tankla Suriye topraklarına girdi ve bu bölgedeki askerlerini Türkiye’ye intikal ettirdi" ifadelerine yer verdi.

ABD SÜLEYMAN ŞAH OPERASYONUNA NE DEDİ?

Washington , operasyonda ABD’nin Türkiye’ye istihbarat desteği verdiği iddialarını da üstü kapalı biçimde doğrulayarak, iki ülke arasındaki istihbarat ve bilgi paylaşımının devam ettiğini vurguladı.Üst düzey bir Amerikan Dışişleri yetkilisi yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Bugün (pazar) erken saatlerde Dışişleri Bakanı John Kerry, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuştu ve Türkiye’nin Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi’nde bir gece önce düzenlediği başarılı operasyonu görüştü. Operasyon sırasındaki bir kazada ölen Türk askerinin dostlarına, ailesine ve Türkiye’ye başsağlığı dileriz. ABD ve Türkiye, istihbarat ve bilgi paylaşımı dahil, Suriye’deki gelişmeler konusunda yakın ve devam eden bir istişare halindedirler."

SÜLEYMAN ŞAH YENİ TÜRBE EŞMELER KÖYÜ'NDE YAPILIYOR

Süleyman Şah Türbesi için Suriye'nin Eşme köyünde belirlenen yeni yerde inşaat çalışmaları başladı. Türk bayrağının dikildiği alanda çalışan iki iş makinesi askerler tarafından korunuyor. Türbenin yeni yeri Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinin sınır bölgesindeki Eşme köyünün tam karşısında yer alıyor. Türkiye tarafından gözle görülebilecek bir mesafede, Suriye topraklarının 200 metre kadar içinde.
 
Askerlerin operasyon gecesi Türk bayrağı diktiği bölgede yer alaması planlanan yeni türbe ve karakolun inşaatına başlandı. İki iş makinesi alanda çalıştığı esnada askerler de çevrede güvenlik önlemi aldı. Eşmeler Köyü'ne gitmek isteyen gazeteci ve sivillere ise 'askeri yasak bölge' gerekçesiyle izin verilmedi.

yeniturbe2.jpg 

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ BUGÜNE KADAR İKİ KEZ TAŞINDI

Türbe bundan önce iki defa, 1939 ve 1975 yıllarında taşınmıştı.'Türk Mezarı' olarak bilinen türbe 1975’e kadar sınıra 100 kilometre uzaklıktaki Caber Kalesi’nin eteklerinde yer alıyordu. Birinci yer değişikliği 1939 yılında kale içinde gerçekleştirilmişti.

Tamirinin imkânsız hale gelmesi ve güvenlik zaaflarının oluşması sonucu türbe, kale içinde kurulan karakolun yanında eski özelliklerine uygun olarak inşa edilmiş ve yeni yerine nakledilmişti.
1975 yılındaki ikinci nakilde ise türbe, Caber Kalesi’nden uzak bir noktaya, Karakozak bölgesine taşınmıştı. Nakil, 1968’de Suriye tarafından yapımına başlanan Tabka Barajı’nın Caber Kalesi’ni tamamen sular altında bırakması riskine karşı gerçekleştirilmişti. Nakil kararı 1973’te alınmış; türbe, Caber Kalesinden 63 kilometre kuzeyde, sınırın ise 37 km güneyindeki yeni yerine nakledilmişti.
 
"TÜRBENİN YENİ YERİ DE TÜRK TOPRAĞI"

Başbakanlık ofisinden, trübenin yeni yerine taşınmasıyla ilgili hukuki durumla ilgili de şu açıklama yapıldı:

1921 Ankara Antlaşması, 1956 Halep Protokolü, 2003 mutabakatı ve 2012 tarihli nota çerçevesinde türbenin bulunduğu 10 dönümlük arazi ve müştemilatı Türk toprağı olma niteliğini haizdir.
Bu çerçevenin sağladığı hukuki meşruiyet etrafında, türbenin konulacağı yeni geçici alan yine sınırlarımızın dışında, Suriye tarafında bulunmaktadır. Türbenin bulunacağı alan, hudutlarımızın dışında bulunmakla beraber, Türk toprağıdır. Suriye’deki durum normalleşirse, bu tedbir ihtiyacı ortadan kalkacak ve yeni duruma göre şartlar şekillenecektir.