BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,68
ALTIN 2.957,75
HABER /  GÜNCEL

Süleyman Demirel'in gerçek adı çok az kişi biliyordu!

Süleyman Demirel'in ölümü Türkiye'yi yasa boğdu. Yıllarını siyasete adayan Süleyman Demirel'in de bilinmeyen yönleri vardı. Onlardan biri de gerçek adıydı.

Abone ol

Türkiye siyasetinin kilit isimlerinden Süleyman Demirel dün gece 91 yaşında yaşamını yitirdi.

Hayatı kameralar ve önünde geçen Süleyman Demirel'in de az bilinen bir özelliği ölümü ardından gündeme geldi.

Türkiye onu 'Baba' diye tanıdı. Türk siyasetine ise Süleyman Demirel ismiyle adını yazdırdı. Ancak Demirel'in gerçek adı bu değildi. Süleyman Demirel'in nüfusunda yazan gerçek ismi Sami Süleyman Gündoğdu Demirel'di. 

AZ KİŞİ BİLİYORDU

Demirel'in gerçek adını yakın çevresi dışında pek bilinmiyordu. Özgeçmişinin kaleme alındığı kaynaklar dışında da kullanmadığı gerçek ismi bugün New York Times'in yayınladığı bir haberle gündeme geldi.

Süleyman Demirel'in ölümünün ardında haber yayınlayan ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Demirel'in tam ismini kullanmayı tercih etti. 

Gazete Demirel'in ardından şu satırları yayınladı:  suleyman-demirelin-gercek-adi-sami-suleyman-gundogdu-demirel.20150617101305.jpg

"Türkiye'de yedi dönem başbakanlık yapan ve ülkenin şiddet, ekonomik durgunluk ve askeri iktidarla mücadele ettiği yıllarda siyasete yön veren Süleyman Demirel hayatını kaybetti.


'Sami Süleyman Gündoğdu Demirel'  

Soyadı "demir el" anlamına gelen Sami Süleyman Gündoğdu Demirel, 1 Kasım 1924'te Türkiye'nin güneybatısındaki İslamköy'de doğdu. Doğduğu kent Isparta'daki havaalanı ve yerel üniversiteye onun adı verildi.

'Muhtarların ismine kadar bilirdi'

Güçlü bir hatip olan Sayın Demirel, Türkiye hakkındaki ansiklopedik bilgisiyle tanınıyordu. Gittiği her köyün muhtarının ismini söyleyebileceği rivayet edilirdi. Kendisiyle röportaj yapan gazeteciler sık sık Sayın Demirel'e bir siyasi duruştan diğerine nasıl bu kadar hızlı geçtiğini sorarlardı. O da "Dün dündür, bugün bugündür" diye yanıtlardı. Bu onun en iyi bilinen sloganı oldu.