Muş merkeze bağlı Yelalan köyünde ortaya çıkan toprak yangını köylüleri tedirgin ediyor. <br/>Yelalan köyünde uzun yıllar bataklık olan araz...
Abone olMuş merkeze bağlı Yelalan köyünde ortaya çıkan toprak yangını köylüleri tedirgin ediyor.
Yelalan köyünde uzun yıllar bataklık olan arazi, tarımsal faaliyetlerde kullanılması amacıyla ıslah çalışması yapılarak kurutuldu. Arazinin kurutulmasının ardından son iki yıldan bu yana toprağın kendiliğinden yandığını gören köylüler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yangının çıkış nedeninin araştırılması için yardım istedi. İsmail Hakkı Çakır isimli vatandaş, arazide son iki yıldır çıkan yangının köylüyü tedirgin ettiğini belirtti. Yangının köydeki diğer arazileri ve evleri de tehdit ettiğini vurgulayan Çakır, gündüz saatlerinde çıkan yangını köylülerin kendi imkanlarıyla söndürdüğünü ifade etti.
Köylülerden İsmail Hakkı Çakır ise, yangın çıkan arazinin önceki yıllarda sulak alan olduğunu bildirerek, “Sondajlar vurulunca sular çekildi. Sular çekildikten sonra da bu yangınlar çıkmaya başladı. Yangınlar özellikle yazın sıcak günlerde çıkıyor” dedi.
Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Araştırma Uygulama ve Yönetim Merkezi’nde görevli Doç. Dr. İskender Dölek, Yelalan köyünde daha önce sulak olan arazide suların çekilmesiyle bitkilerin çürüdüğünü ve torf oluştuğunu belirti. Dölek, oluşan torfların toprakta oluşan çatlaklardan içeri giren oksijen ve hava sıcaklığındaki artışla tutuştuğunu kaydetti. Dölek, bu tür durumlarda oluşan torfların hava sıcaklığı ile birlikte kendiliğinden tutuştuğunu belirterek "Böyle olunca da vatandaşlar durumu olağanüstü görüyor. Suyun araziler için önemi çok büyüktür. Arazide suların çekilmesine engel olunması yangınların da önüne geçilmesini sağlar. Bu alanın sulak alan özelliğini yitirmemesi gerekiyor” dedi.
(İHA)