28 Şubat davasının bugünkü duruşmasında Kara Kuvvetleri Harekat Başkanı Şükrü Sarıışık iddiaları kabul etmedi.
Abone ol28 Şubat Davası sanıklarından, dönemin Kara Kuvvetleri Harekat Başkanı Şükrü Sarıışık, Batı Çalışma Grubuna (BÇG) ilişkin çalışmaların öncesinde ve sonrasında hiçbir faaliyet içinde yer almadığını söyledi.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunmasını yapan Sarıışık, "iddia edilen BÇG belgeleriyle hiçbir ilgisi olmadığını, BÇG toplantılarına katılmadığını, müşteki ve şüpheli ifadelerinde isminin geçmediğini" belirtti.
Sadece kendisinin değil, emrindeki hiçbir personelin de BÇG'de yer almadığını kaydeden Sarıışık, "BÇG'ye ilişkin çalışmaların ne öncesinde ne içinde ne sonrasında bir faaliyet içinde yer aldım" dedi.
Diğer sanıkların ifadelerinden bölümler okuyan ve bunlardan da anlaşılacağı üzere, BÇG'ye ilişkin görev ve sorumlulukların Kara Kuvvetlerinde İstihbarat Başkanlığına verildiğini ifade eden Sarıışık, bununla kendisinin ve başında bulunduğu Harekat Başkanlığının hiçbir ilgisi bulunmadığını bildirdi.
İddianamede kendisiyle ilgili olduğu ileri sürülen 2 belge bulunduğunu kaydeden Sarıışık, bunlardan birinin 7 Nisan 1997'de Genelkurmay Karargahı'nda yapıldığı "iddia edilen" toplantıya ilişkin "İrtica Konusunda Alınacak Tedbirler", ikincisinin de Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığına ait "İKK Raporları Konulu" belgeler olduğunu anlattı.
7 Nisan 1997'de yapıldığı "ileri sürülen" toplantıya katılmadığını, dolayısıyla burada konuşma yapmadığını belirten Sarıışık, bu toplantının da "general/amiral toplantısı" olduğunu iddia etti.
Sarıışık, general/amiral toplantısının Genelkurmay Karargahı'ndaki general ve amiralleri kapsadığını, kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığındaki generallerin bu toplantıya katılmadığını ifade etti.
Sarıışık, "İrtica Konusunda Alınacak Tedbirler" konulu belgenin sahte olduğunu ileri sürdü.
Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığına ait "İKK Raporları Konulu" belgenin de mevcut yönerge ve direktiflere göre kendisiyle hiçbir bağının olmadığını savunan Sarıışık, "İstihbarat Başkanlığınca hazırlanan ve işleme tabi tutulan söz konusu belgenin benimle ilgili olarak iddianamede yer almasına herhangi bir anlam veremedim" diye konuştu.
Halen Balyoz davasından 18 yıla hükümlü olduğunu ve yaklaşık 3 yıldır cezaevinde bulunduğunu bildiren Sarıışık, 44 yıl ülkesine ve ordusuna hizmet etmiş biri olarak, atılı suçlamaları reddettiğini söyledi.
Tahliyelerine karar verilen birçok sanıkla arasında fark bulunmadığını öne süren Sarıışık, tahliyesine ve beraatine karar verilmesini istedi.
Sarıışık'ın çapraz sorgusuyla devam edilecek duruşmaya yarın saat 10.00'a kadar ara verildi.