BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  DÜNYA

Suikastlar biterse roketler durur

İsrail ile Hamas arasındaki gerilim son hızıyla devam ediyor. Suikastlerin karşılığında roket durdurma talebi var.

Abone ol

Hamas'ın Şam'da yaşayan siyasi büro şefi Halid Meşal'in, İsrail'in Hamas militanlarına yönelik suikastlarını durdurması halinde, örgütün roket saldırılarına son verebileceği" önerisinde bulunduğu bildirildi.

İsrail radyosunun Filistinli kaynaklara dayanarak verdiği habere göre,
Meşal, Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik roket saldırılarının durdurulabileceği mesajını, dün gece Katar Başbakanı Şeyh Abdullah Bin Halife El Tani ile telefon görüşmesinde dile getirdi. Katar Başbakanının daha sonra İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i aradığı ve Meşal ile yaptığı görüşmeyle ilgili bilgi verdiği kaydedildi.

İsrail radyosu, İsrailli yetkililerin öneriye dikkatle ve şüpheyle yaklaşılması gerektiğini söylediklerini duyururken, Hamas'ın İsrail ile bir yıllık bir ateşkese razı olabileceği de bildirildi.

Hamas'ın Şam'daki siyasi liderlerinden Musa Ebu Marzuk da Mısır'ın El Ahram gazetesine yaptığı açıklamada, Filistinlilerin Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da İsrail ile karşılıklı ve kapsamlı huzura ihtiyacı olduğunu söyledi.

Marzuk, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit ve Filistinli tutukluların takası ile ilgili görüşmelerin tıkanmasının, İsrail'in, serbest bırakılması istenilen isimleri reddetmesinden kaynaklandığını da belirtti. Marzuk, İsrail'in tavrını değiştirmedikçe bu konuda bir ilerleme sağlanamayacağını söyledi.

Öte yandan, İsrail radyosuna bir değerlendirme yapan Başbakan Yardımcısı
Şimon Peres, Hamas'ın "İsrail ile sinir savaşını kaybettiğini" ifade etti. "İsrail'in sinirlerinin güçlü olduğunu" söyleyen Peres, "Hamas'ın durumunun kötü olduğunu" belirtti. Radyoya göre, Hamas, son 3 gündür İsrail'e roket saldırısında bulunmamıştı.

Hamas'ın askeri Kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları ise roket saldırılarına
ara vermelerinin, İsrail'le sükuneti yeniden tesis etmenin işareti değil, örgütün
stratejisinin bir parçası olduğunu bildirdi.

El Kassam Tugayları, bu açıklamalarının ardından, dün gece İsrail'e 5 roket
saldırısı düzenlediğini, roketlerden 3'ünün Han Yunus'un doğusundaki İsrail'in Kisufim geçiş noktasına, diğer ikisinin de Sderot ve Kfar Aza'ya atıldığını
kaydetti. Roket saldırıları Sderot'ta bir evde maddi hasara yol açarken, ölen ya da yaralanan olmadı.