BIST 9.671
DOLAR 34,65
EURO 36,48
ALTIN 2.955,00
HABER /  DÜNYA

Suikast, çatlağı ortaya çıkardı

Lübnan Sanayi Bakanı Piyer Cemayel'e yönelik suikast, ülkedeki çatlağı ortaya çıkardı.

Abone ol

Lübnan Sanayi Bakanı Piyer Cemayel'e yönelik suikast, bu ülkedeki Hristiyanlar arasındaki bölünmüşlüğü tekrar ortaya çıkardı. Financial Times'ın haberinde, Lübnanlı Hristiyan General Mişel Aoun'un, Beyrut'un Hristiyan kesimindeki posterlerinin, Cemayel'in ölümünden birkaç sonra yırtılıp atıldığına dikkat çekildi ve Cemayel ile Aoun arasındaki fikir ayrılığının daha iyi betimlenemeyeceği yorumu yapıldı.

"Suikast, Lübnan'daki kırılgan ve kavgacı Hristiyan topluluğundaki çatlağın ne kadar derin olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı" denilen haberde, Cemayel'in Suriye karşıtı görüşlerine, General Aoun'un geçen yıl yapılan seçimlerde Suriye yanlısı parti liderleriyle ittifak kurmasına ve Hizbullah'a yakın olmakla eleştirilmesine dikkat çekildi. Haberde, Suriye yanlıları ile karşıtları arasındaki en büyük çekişmenin, devlet başkanlığı görevi konusunda yaşandığı, Suriye'nin baskısıyla görev süresi 2004 yılında 3 yıl daha uzatılan Şam yanlısı Devlet Başkanı Emil Lahud'un, karşıtların muhalefetine rağmen halen görevini sürdürdüğü belirtildi.

General Aoun'un, parlamentoda önemli sayıda sandalyeye sahip olduğu ve Özgür Yurtseverler Hareketi partisinde Suriye yanlısı milletvekillerini de barındırdığı ifade edilen haberde, Aoun'un, Lahud'dan sonraki devlet başkanı olma arzusunun, izlediği siyasete yön verdiği yorumu yapıldı. Hristiyan toplumunda bazı kesimlerin, Aoun'un Suriye'ye yakınlığından rahatsızlık duyduğu, 2005 yılından bu yana Suriye karşıtlarına düzenlenen saldırılarda kurbanların büyük bölümünün Hristiyan olmasının da tepki verilmesinde etken olduğu belirtildi.

Ancak General Aoun'un, birçok Lübnanlı Hristiyanın gözündeki "karizmatik ve ileriye dönük Hristiyan lider" imajını halen koruduğu ifade edildi. Lübnan'daki Hristiyanların bir kısmını temsil eden Cemayel ailesinin sağ görüşlü Topluluk Partisi'nde ise çoğunluğu, Suriye'nin 1970'lerin ortalarında Lübnan'daki iç savaşa müdahale etmesinden bu yana Şam yönetimi karşıtı görüşlerini koruyan siyasetçiler oluşturuyor.

Piyer'in amcası Beşir Cemayel, iç savaş sırasında en büyük Hristiyan birliğine komuta etmiş ve devlet başkanı seçilmesinden kısa süre sonra, 1982'de bombalı saldırıda ölmüştü. Devlet başkanlığı görevini daha sonra, Piyer'in babası Emin Cemayel üstlenmişti. Lübnan'da Suriye karşıtı bir diğer Hristiyan cephesini, kökleri yine iç savaşa dayanan Samir Geagea oluşturuyor. İç savaştan sonra hapis cezasına çarptırılan tek Hristiyan milis lideri olan Geagea, Suriye'nin 2005'te Lübnan'da çekilmesinin ardından serbest bırakıldı ve siyasete geri döndü. Hristiyanlar, Lübnan'da nüfusun hemen hemen üçte birini oluşturuyor. Lübnan anayasası, iç savaştan sonra zayıflamasına ve az nüfusuna rağmen Hristiyanlara, parlamentodaki sandalyelerin yarısını doldurma hakkı tanıyor.